AMBASADOR ŠPANIJE RAUL BARTOLOME: Stav o Kosovu ne menjamo, ma ko da traži od nas priznanje

D. R. Đ.

29. 03. 2021. u 10:14

STAV Španije prema teritoriji Kosovo je i dalje isti, nije se menjao. Španija ne priznaje nezavisnost Kosova. To je državna politika. Prihvatićemo samo ono što prihvati i Srbija.

АМБАСАДОР ШПАНИЈЕ РАУЛ БАРТОЛОМЕ: Став о Косову не мењамо, ма ко да тражи од нас признање

Raul Bartolome

Ovako ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome odgovara na pitanje "Novosti" koja je aktuelna pozicija ove zemlje prema kosovskom pitanju i postoji li mogućnost da zvanični Madrid razmotri priznavanje tzv. Kosova kao države.

Naime, ne samo političari u Prištini, već i oni iz država Evropske unije, sve češće pozivaju pet njenih članica (Španiju, Slovačku, Rumuniju, Kipar i Grčku), a koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, da to učine. To u svojim izveštajima čine i poslanici Evropskog parlamenta.

Prvi potpredsednik Vlade Severne Makedonije Artan Grubi nedavno je u Prištini poručio Vljosi Osmani, koja je tada bila v. d. predsednika privremenih institucija, da će Severna Makedonija tražiti od Španije da prizna Kosovo. Na naše pitanje, da li će, ako se to dogodi, Španija razmisliti o toj inicijativi, ambasador Bartolome kratko je odgovorio:

- Nemamo informacije o ovome.

Španski diplomata komentarisao je i to da li neko iz Evropske unije ima slične akcije usmerene prema vladi u Madridu, sa ciljem da ona promeni svoju poziciju i prizna južnu srpsku pokrajinu kao državu:

- Prema našim saznanjima, ne. U svakom slučaju, Španija neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova samo zato što neka zemlja to od nas traži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)