LAZANSKI SAOPŠTIO LEPE VESTI IZ RUSIJE: Beograd i Sankt Peterburg uskoro potpisuju važan sporazum

Novosti online

16. 02. 2021. u 20:32

BEOGRAD će postati prvi srpski grad-pobratim Sankt Peterburga. Planirano je da odgovarajući sporazum ove godine potpišu gradske uprave, pod uslovom da se poboljša situacija sa virusom korona, potvrdio je ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski tokom posete tom ruskom gradu.

ЛАЗАНСКИ САОПШТИО ЛЕПЕ ВЕСТИ ИЗ РУСИЈЕ: Београд и Санкт Петербург ускоро потписују важан споразум

Foto: P. Milošević

U okviru saradnje dva grada planirano je i otvaranje informacionog peterburškog poslovnog centra.

Ambasador Lazanski se nalazi u trodnevnoj službenoj poseti Sankt Peterburgu, gde se sastao sa gubernatorom tog grada Aleksandrom Beglovim, sa kojim je razgovarao o perspektivi ekonomskih veza Srbije i Sankt Peterburga, s obzirom na to da se u gradu na Nevi nalazi 10 odsto naučnog potencijala cele Rusije.

Razgovaralo se i o saradnji u oblasti rečne brodogradnje, pošto su peterburška brodogradilišta specijalizovana za rečno-morske brodove i tu bi mogla da se ostvari dobra saradnja sa srpskim brodogradilištima.

Pored toga, bilo je reči i o saradnji iz oblasti proizvodnje medicinske opreme, s obzirom na to da postoji plan da se uz pomoć Rusije u Srbiji otvori Centar za nuklearnu medicinu.

Srpski ambasador i peterburški gubernator su razgovarali i o saradnji u oblasti kulture i sporta, kao i turističkim mogućnostima Sankt Peterburga i Srbije, pri čemu je Lazanski objasnio sve prednosti naših skijališta i banja-lečilišta. 

Govorilo se i o obnavljanju avio-saobraćaja između Beograda i Sankt Peterburga, koji je prekinut prošle godine zbog pandemije virusa korona, kao i o saradnji mladih sportskih ekipa, učešću srpske delegacije na predstojećem Peterburškom ekonomskom forumu i o zajedničkoj proizvodnji vakcine protiv svih sojeva korone.

Ambasador je naglasio da su odnosi Srbije i Rusije bazirani na savezništvu iz dva svetska rata, spomenuvši da je oko dve hiljade vojnika Crvene armije poginulo u oslobađanju Beograda od nacista i ističući da se Srbija energično protivi svim pokušajima revizije istorije Drugog svetskog rata. On je naglasio da „mi u Srbiji dobro znamo ko je pobedio u Drugom svetskom ratu“.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)