VUČIĆ PREDAO ZAEVU VAKCINE: Proces je bio komplikovan, pomoć Severnoj Makedoniji je bila naša dužnost (VIDEO)

Novosti online

14. 02. 2021. u 08:14 >> 09:56

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uručiće danas predsedniku Vlade Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvi kontingent vakcina koji Srbija donira toj zemlji. Predaji vakcina prisustvuju i ministri zdravlja Srbije i Severne Makedonije.

ВУЧИЋ ПРЕДАО ЗАЕВУ ВАКЦИНЕ: Процес је био компликован, помоћ Северној Македонији је била наша дужност (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Pink

Pitanja novinara:

Vučić je rekao da postoji ugovor sa Fajzerom koji je Srbija potpisala i dodao da u tom ugovoru stoji da nemate pravo da otuđujete te vakcine i dajete nekom drugom.

- Mi imamo ugovor koji smo potpisali sa Fajzerom kad smo naručivali velike količine, išli smo preko Kovaksa ali imamo i bilateralni ugovor i u tom ugovoru piše da mi ne smemo da otuđujemo vakcine i da moramo da garantujemo i transport i da budu onakve kakve smo ih mi dobili. Imali smo te ugovorne probleme - rekao je Vučić.

- Sve zemlje, firme, rade na zaštiti svog proizvoda. Morali smo da donesemo mnoge garancije za Fajzer, da će sve da bude urađeno dobro i da će one biti preuzete baš onako kako su i oni predvideli. Sinoć smo videli da smo završili sve procedure, i odmah smo odlučili da to uradimo danas

Kako kaže, dobijena je dozvola i za druge doze, sada je dodaje, to samo tehničko pitanje.

Vučić je rekao da nam je potrebna i nova vakcina, da će korona da traje dugo, i više godina, tako da će nam, kako kaže, vakcine potrebne.

- Kada god da dođu vakcine iz EU, dobro došle - rekao je Vučić i dodao da će nam značiti i kada ih dobijemo u martu i aprilu.

Odgovrajući na pitanja novinara, Vučić je rekao postoji interesovanje albanaskog naroda sa obe strane granice i radi se na tome da se prelaz otvori, ali to iziskuje dodatne troškove, a cilj je da se oni smanje.

- Radimo na tome i taj posao ćemo brzo da završimo - rekao je Vučić.

- Ja sam naročito ponosan na činjenicu što smo mi vojno neutralni - rekao je Vučić.

- Mi smo gledali i dogovarali se, ovo traje danima, i borili smo se Zoran i ja.

Predsednik je objavio da će u roku od nekoliko dana stići 150.000 doza vakcine Astra Zeneka.

Izjave za medije:

Aleksandar Vučić

- Poštovani predseniče vlade Severne Makedonije, dragi prijatelju Zorane Zaev, ja sam se smrzo pa ću da skratim - našalio se predsednik Srbije na početku.

- Srećan sam što smo ovo mogli da učinimo, mogli smo i pre 10 dana ali smo imali problema što se tiče izvovoza - rekao je predsednik.

- Ja sam srećan što će građani Severne Makedonije moći da krenu u imunizaciju - rekao je Vučić.

On je građanima Severne Makedonije poručio da Srbija nema nikakvih drugih interesa sem da naše prijateljstvo  napreduje, da ekonomsku razmenu povećamo i da možemo da živimo ne samo kao komšije već kao najbolji prijatelji. On je dodao da je uveren da bi i Severna Makedonija isto uradila za Srbiju.

- Verujem da će ova količina vakcina biti dovoljna za najveći broj lekara u crvenim kovid zonama - rekao je Vučić i čestitao Makedoncima početak imunizacije građana.

Predsednik Aleksandar Vučić je saopštio da svi radnici koji su učestvovali u vakcinaciji stanovništva će dobiti pomoć od 10.000 dinara.

Zoran Zaev je izjavio da je donacija vakcina od Srbije izraz prijateljstva, solidarnosti i podrške Severnoj Makedoniji.

Vučić je Zaevu predao 4.600 vakcina.

- Doneli smo 4.680 vakcina, ovo je prva faza, i mislim da je to lepa vest za našu braću u Severnoj Makedoniji - rekao je Vučić.

Primopredaja kontingenta vakcina neophodnih za imunizaciju građana Republike Severne Makedonije protiv korona virusa organizovana je na graničnom prelazu Tabanovce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (51)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)