INTERVJU Branislav Nedimović: Glasao bih protiv EU ako je Kosovo uslov, Srbiji se ne može narediti da uradi nešto na svoju štetu

D. MILINKOVIĆ - J. SUBIN

01. 02. 2021. u 11:50

BAŠ mi je simpatično što bi oni, koji nisu hteli na izbore, što je inače jedini put do skupštine i predlaganja zakona, sada da iz toplog doma i bez ikakve odgovornosti, učestvuju u donošenju propisa. Ne ide to tako, gospodo. Ni sto novih resora, zakona i bojkota ne može izbrisati činjenicu da nemate ni program, ni ideju, ni glasova za prelazak cenzusa. Sami predlozi su na istom nivou promišljanja kao i odluka o bojkotu izbora. Toliko dobri, da ni sami u njih ne veruju.

ИНТЕРВЈУ Бранислав Недимовић: Гласао бих против ЕУ ако је Косово услов, Србији се не може наредити да уради нешто на своју штету

Foto N. Fifić

Ovako potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, u intervjuu za "Novosti", komentariše zahteve dela opozicije, koja traži osnivanje ministarstva za izbore, da uređuje Dnevnik RTS, da se razdvoje predsednički od ostalih izbora, pa čak i promeni izborni zakon tako da birači glasaju za kandidate po imenu i prezimenu.

* Šta je od svega toga realno da se ostvari?

- Kada i ako dođe dan da ova opozicija ima većinu u skupštini, neka slobodno razdvaja i spaja šta god poželi. Za izborne zakone su imali 12 godina, nisu hteli da ih menjaju, sada bi da, kao i u svemu, opet drugi za njih rade. Nema tog izbornog zakona koji će podršku građana od dva ili tri odsto podići na 51 odsto. To je moje mišljenje o predlozima.

* Zašto vlast pristaje da u dijalogu oko izbora opet posreduju predstavnici Evropskog parlamenta?

- Članstvo u EU je jedan od naših prioriteta. Poštujemo evropske institucije i smatramo ih partnerskim. Ukoliko EU ima želju da učestvuje u dijalogu, nemamo ništa protiv. Svako sa dobrim namerama je dobrodošao. To, međutim, neće tih nekoliko stranaka učiniti ni kredibilnijim niti parlamentarnim. Zna se kako se ulazi u skupštinu, nije to klub, pa da znaš nekog na vratima, da te pusti unutra. Ulaznicu daju građani na izborima, bez toga si samo slučajni prolaznik.

* Da li ste za to da naprednjaci i socijalisti imaju zajedničkog kandidata na predsedničkim izborima?

- U ovom trenutku imamo daleko važnijih tema od izbornih nastupa. Osim toga, verujem da je jedino mesto za priču na tu temu, stranka i njeni organi. U državi već postoji gotovo istorijski konsenzus oko najvažnijih pitanja, što su potvrdili i rezultati poslednjih izbora. U tom smislu, zajednički kandidat nije nužno neophodan. Videćemo, rano je za takve ocene...

DOPRINOSI PREMA IMANjU

* ŠTA ste predložili Ministarstvu finansija kada je reč o dugovanjima za PIO i poljoprivredne penzije?

- To je multisektorski problem koji je do te mere nagomilan da je danas reč o pitanju vrednom više milijardi evra. Ne može svaki poljoprivrednik da, plaćao ili ne plaćao doprinose, prima istu penziju. Ključna novina koju smo predložili je da se prema ekonomskoj snazi gazdinstva određuje koliki će biti doprinosi. Dakle, neće biti isti doprinosi za onog koji ima dva, ili dve stotine hektara.

* Koliko je realno da se opozicija dogovori oko zajedničkog kandidata, ličnosti koja bi uspela da napravi sinergiju birača koji nisu "za Vučića", ali ne znaju za koga bi glasali, a za koje istraživanja kažu da ih ima oko 25 odsto?

- Nema tu sreće, kako kaže naš narod. Prvo da vidimo ko je danas opozicija. Ako mislite na stranke koje su bojkotovale izbore, ili na one koje su izašle, a imaju jedan-dva odsto glasova, oni nisu mogli da se dogovore ni oko ličnih pozicija, a kamoli da se sad dogovore da sve prepuste jednom čoveku. Drugo, narod zna ko bi stajao iza takvog kandidata, te se postavlja pitanje što bi sada glasali za njih, ako već to nisu učinili na poslednjim izborima. Mnogo veći problem je to što ja i dalje ne vidim tu nikakav program, ideju, ili iskrenu želju da pomognu Srbiji, a ne sebi.

* Ukoliko bi se danas na sednici Vlade postavilo pitanje da li Srbija treba da prizna nezavisno Kosovo kako bi ušla u EU, kako biste glasali?

- Protiv. Samo uz kompromisno rešenje možemo da razgovaramo o mogućem statusu Kosova. Sve drugo, pa i neko buduće članstvo u EU, za Srbiju nije dovoljno.

Foto N. Fifić

* Očekujete li da se posle dolaska Bajdena u Belu kuću, pojačaju pritisci na predsednika Vučića i Srbiju da parafira sporazum o međusobnom priznavanju?

- Pritisci nikad nisu ni popustali. Oni su jaki i stalni, predsednik to najbolje zna. Međutim, Srbija nije ono što je bila pre 10 godina. Upravo pod njegovim vođstvom smo vratili zemlji snagu i ugled. Briljantni ekonomski rezultati, besprekorna borba protiv korone, zbog čega nam takođe svi u svetu skidaju kapu, samo su neki od razloga zbog kojih možemo da se čvršće borimo protiv svih vrsta pritisaka, pa i tih u vezi sa Kosovom. Verujem i da je međunarodnoj zajednici danas jasnije da se Srbija ne može ignorisati, niti joj se može narediti da uradi bilo šta, posebno ne na svoju štetu.

* Jeste li se pronašli u prozivkama predsednika Vučića, koji je rekao da će preneti premijerki da nije baš zadovoljan radom pojedinih ministara?

- Bolje je valjda da se ne tražim uopšte u takvom društvu...Šalu na stranu. Takve ocene uvek teško padaju. Međutim, ne zbog pozicija, kako bi naši kvaziopozicionari pomislili, već zbog osećaja da možda nisi pomogao državi dovoljno.

* Kako biste ocenili atmosferu u novoj vladi, ima li u ovom timu više energije nego u prethodnom i koliko je otežavajući faktor to što je mandat oročen do proleća 2022?

- Zasigurno nova energija i dosta promena, bez ikakve sumnje. To što je mandat oročen, samo je dodatni motiv da se radi više.

* Ima li iz EU i SAD pritisaka na Srbiju da dozvoli promet GMO?

- Određeni poslovni krugovi uvek imaju interes da tu temu guraju, kao što stoji i činjenica da za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji treba regulisati ovu oblast. Međutim, naša država ima jasan i rigorozan važeći zakon. Nema GMO na teritoriji Srbije ni u proizvodnji, ni u prometu.

* Najavili ste kontrolu subvencija u poljoprivredi. Da li sumnjate da je bilo nekih zloupotreba?

- U svakom poslu ima onih koji pokušavaju da izigraju zakon, ostvare neki interes preko noći. Otkad je ljudi, bilo je i varanja. Na državi je, međutim, da osigura da se novac građana troši na pravi način, te smo zbog toga krenuli u još rigoroznije kontrole trošenja svih subvencija koje dajemo. Nema tu posebno nekih mera koje će se gledati, svaki dinar srpskog građanina je podjednako bitan. Bilo da je reč o podsticajima u stočarstvu, voćarstvu, povrtarstvu ili za nabavku opreme i mehanizacije.

* Šta se dešava sa dolaskom kompanije "Tenis" u Srbiju?

- Nije realno očekivati dolazak nemačke kompanije sve dok se globalno situacija sa afričkom kugom svinja ne reši. To su izuzetno velike investicije da bi kompanije poput "Tenisa" preuzimale nepotreban rizik. Kada se situacija u svetu dovede pod kontrolu, onda možemo o tome da razgovaramo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)