53 MILIJARDE DINARA ZA AGRAR: Vlada Srbije usvojila uredbu o podsticajima u poljoprivredi za 2021.

J. Su.

29. 12. 2020. u 11:58

DRŽAVA je za sledeću godinu izdvojila 53 milijarde dinara za dodelu subvencija u poljoprivredi.

53 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА ЗА АГРАР: Влада Србије усвојила уредбу о подстицајима у пољопривреди за 2021.

Tanjug

Ovu uredbu danas je usvojila Vlada Srbije.

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, vrednost podsticaja za sledeću godinu je oko 470 miliona evra. One će biti iste kao i ove godine, ali će biti uvedeni neki novi modeli.

- Idemo na neke nove sektore, kao što su vinarstvo i vinogradarstvo, a imaćemo konkurse i za agroturizam i destilerije - kazao je Nedimović. - U martu će biti novih poziva za podsticaj mladih u poljoprivredi, koji predviđa dodelu 50 odsto granta, 40 odsto kredita, a 10 odsto učešće sopstvenih sredstava. Ta sredstva su namenjena mladima, naročito u devastiranim područjima, kao što su u istočnoj i južnoj Srbiji. Najpre za nabavku mehanizacije i opreme u povrtarstvu, voćarstvu i stočarstvu.

Inače, u voćarstvu i povrtarstvu, ove godine je bio rekordan izvoz, od oko milijardu evra, i tu prednjače proizvođači maline. Prema rečima ministra, cilj je da se podigne vinogradarstvo, tako da svake godine bude od 600 d0 800 hektara novih vinograda.

- Trenutno se pregovara sa Evropskom komisijom o realizaciji IPARD 3 programa, koji će najvećim delom biti za razvoj seoske infrastrukture - govori Nedimović. - Očekujem da do 2022. godine započenemo realizaciju programa. Uz to, ova godina je bila ekstremno dobra za najveći broj poljoprivrednih kultura, i ostvaren je rast veći od pet odsto, u odnosu na 2019., koja je bila rekordna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024