KO ĆE PLATITI ŠTETU NA ZGRADI KONGRESA? Objekat nije bio osiguran, evo ko će biti na udaru

Novosti online

08. 01. 2021. u 14:04

КО ЋЕ ПЛАТИТИ ШТЕТУ НА ЗГРАДИ КОНГРЕСА? Објекат није био осигуран, ево ко ће бити на удару

Foto: EPA

SANIRANJE štete pričinjene u sredu, 6. januara, na zgradi američkog Kongresa moraće da plate porezni obveznici jer objekat nije bio osiguran.

Ovo je potvrdio izvor poznat agenciji Rojters. Još nije poznato koliko će koštati čišćenje i saniranje štete pričinjene nakon nasilnog ulaska pristalica američkog predsednika Donalda Trampa u Kongres.

Stakla su rabijena, pričinjena je šteta na inventaru, grafiti su iscrtani na zidovima. Američke federalne agencije uglavnom nisu osigurane i izgledno je da će deo troškova obnove snositi AOC koji upravlja ovom zgradom.

- Poreski obveznici biće na udaru zbog popravki u Kongresu - izjavio je predsednik organizacije poreskih obveznika Stiven Elis.

Nasilni ulazak Trampovih pristalica desio se u trenutku kada je zakonodavna vlast Sjedinjenih Američkih Država trebala da potvrdi DŽozefa Bajdena za novog šefa države.

Time su pokušali da to onemogući, a na to su se odlučili nakon što ih je Tramp pozvao da se okupe na Kapitol Hilu. U neredima je poginulo pet osoba, među kojima je i jedan policajac.

Ovo je prvi put od 1814. godine da se desi nešto ovakvo. Britanci su 1814. upali u zgradu i spalili je, podseća magazin Biznis Insajder.

(Klih.ba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)