PREMIJERKA ČESTITALA REZULTATE IZBORA U MOSTARU: Prvi put posle 30 godina Srbi će imati predstavnike u ovom gradu!

Tanjug

23. 12. 2020. u 17:32

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić čestitala je danas Srbima u Mostaru na dobrim rezultatima prethodnog vikenda na lokalnim izborima i izrazila zadovoljstvo što će Srbi prvi put posle 1990. godine imaju svoje predstavnike u političkom životu u ovom gradu.

ПРЕМИЈЕРКА ЧЕСТИТАЛА РЕЗУЛТАТЕ ИЗБОРА У МОСТАРУ: Први пут после 30 година Срби ће имати представнике у овом граду!

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Brnabić se sastala sa predstavnicima srpskog udruženja "Prosvjeta" iz Mostara, koje je osnovano 1902. godine i bavi se kulturnim, prosvetnim, ekonomskim i naučno-istraživačkim radom u cilju čuvanja svih vrednosti srpske kulture i istorije.

Predstavnici udruženja "Prosvjeta" istakli su da je Srbija u proteklom periodu pomogla mnogo konkretnih projekata koji su bili od velikog značaja za ovu lokalnu zajednicu.

Neki od njih su rasveta i asfaltiranje u selu Potoci sa većinskim srpskim stanovništvom, obnova Prosvetine škole srpskog jezika i kulture kao i organizacija kulturno umetnilčkih manifestacija od kojih su najznačajnije čuvene Šantićeve večeri poezije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kao jedan od najznačajnijih projekata prepoznata je Saborna crkva u Mostaru, koja je do izgradnje Hrama Svetog Save bila najveći pravoslavni hram na Balkanu.

Kako je ova crkva u ratu porušena do temelja, njena obnova započela je 2010. godine, a Republika Srbija je najveći donator.

Dogovoreno je da će Vlada Srbije i u budućnosti nastaviti da podržava obnovu Saborne crkve koja ima veliki značaj za srpski narod ne samo u Mostaru, već u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Predsednici Vlade upućen je poziv da u najskorijoj budućnosti poseti Mostar i srpsko udruženje Prosvjeta, što je ona sa zadovoljstvom prihvatila.

Sastanku su prisustvovali predsednica Upravnog odbora udruženja SPKD "Prosvjeta" Sanja Bjelica Šagovnović i sveštenik Radivoje Krulj, starešina Saborne crkve i Arhijerejski zamenik episkopa Zahumsko-hercegovačkog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju