PUNA PODRŠKA SRBIJI PO PITANJU KOSOVA: Borimo se za iste vrednosti, mora da se poštuje međunarodno pravo

Tanjug

15. 12. 2020. u 16:07

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija pruža punu podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i ponovio da je rezolucija 1244 SB UN temeljni dokument i okvir u kome treba da se radi sve u vezi sa KiM.

ПУНА ПОДРШКА СРБИЈИ ПО ПИТАЊУ КОСОВА: Боримо се за исте вредности, мора да се поштује међународно право

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Lavrov je nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem rekao da sa žaljenjem primećuje da EU ne može da omogući realizaciju postignutih dogovora, pre svega o stvaranju Zajednice srpskih opština.

- Smatramo da takav stav pokazuje nemoć pred pristupima Prištine - rekao je Lavrov i pozvao Prištinu da prihvati odgovornost za ispunjenje onog što je dogovoreno, uz posredstvo EU.

Govoreći o saradnji Srbije i Rusije, Lavrov je rekao da će biti nastavljena saradnja u svim pravcima spoljne politike, a da su konkretne pravce te politike dogovorili i usaglasili predsednik Rusije Vladimir Putin i Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je rekao najčvršći temelj koji omogućuje Srbiji i Rusiji da sarađuju jesu zajednička borba za iste vrednosti.

- Imamo usaglašene stavove da mora da se poštuje međunarodno pravo, povelja UN koja predviđa poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nemešanje u unutrašnja pitanja drugih država - rekao je Lavrov.

On je kazao da je na sastanku sa Selakovićem razmotrio i pitanja vezana za dalje korake u međunarodnim organizacijama uključujuću UN, OEBS, Savet Evrope.

Ministar Lavrov je pozvao ministra Selakovića da poseti Rusiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)