IVICA DAČIĆ: Ovo nije Bajden iz 90-tih, ali će tražiti priznanje tzv. Kosova

Tanjug

20. 11. 2020. u 23:30

ИВИЦА ДАЧИЋ: Ово није Бајден из 90-тих, али ће тражити признање тзв. Косова

Zoran Jovanović

SRBIJA ne bi trebalo da se plaši dolaska DŽozefa Bajdena na čelo Sjedinjenih Američkih Država, ocenio je večeras predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ukazujući, međutim, da će demokrate tražiti priznanje tzv. Kosova.

- Mnogo na njega gledamo kroz devedesete, a zaboravljamo da je on i u ovom veku dolazio Beograd i da smo zajedno gradili odnose. Dakle, nema povratka na devedesete, bez obzira na rezultate izbora u Americi, ali demokrate će tražiti priznanje Kosova - rekao je Dačić za Sputnjik.

Dačić smatra da Bajden, kao i mnogi političari, pokazuje dva lica - jedno dok je u opoziciji i drugo kad dođe na vlast.

On je u intervjuu za Sputnjik podsetio da je Bajden kao potpredsednik SAD-a bio dva puta u zvaničnoj poseti Srbiji i istakao da su razgovori koje je sa njim vodio kao predsednik Vlade u Vašingtonu i na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji sa predsednikom Vučićem bili potpuno drugačiji od onih koje je Bajden vodio tokom devedesetih.

- Mislim da treba da se fokusiramo na građenje novih odnosa i novih relacija sa ljudima koji će se baviti i evropskim poslovima, odnosno, dijalogom sa Prištinom. Jer je najveći problem Bajdenove američke administracije, odnosno demokrata, to što oni smatraju da je pitanje Kosova rešeno - kaže Dačić.

On smatra da oni ne favorizuju nastavak dijaloga Beograda i Prištine nego jednostavno traže implementaciju odluke o proglašenju Kosova. Ističe da u tom smislu ta administracija verovatno ne bi bila naklonjenija Srbiji od Trampove koja nema opterećenje da je učestvovala u projektu stvaranja nezavisnog Kosova.

- Zato je Trampova administracija bila otvorenija za kompromis. Međutim, situacija se menja i realna međunarodna politička scena se promenila. Kosovo nema više tako jake pozicije kao što je imalo, ono nema većinu, ne može nigde da postane član - zaključuje Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Djoka Antisiptar

21.11.2020. 06:01

Bajden nikada nemoze biti prijatelj Srbije, on ce Srbiju i dalje da napada. Nasa sreca je sto ima skoro 80godina sa nadom da ce ga u skorije vreme repati uzeti.

Varto Marx

21.11.2020. 10:23

Znate onu poslovicu vuk dlaku mijenja ali cud nikada. Tsko je to da buducem predsjednikom SAD Bajdenom, Dosada niste nista rijesili, situacija na Kosmetu se nista nije poboljsala nazalost samo pogorsala. Pravoslavci sa Kosmeta ostali su u neizvesnost, samo je ostala pista nada.

Billy

21.11.2020. 11:35

Gospodine Dacicu, valjda vas je majka naucila da vuk dlaku menja, a cud ne! Bajden je zastrasujuca osoba, izgleda kao isprogramirana mumija. Uzasno!