MINISTAR SINIŠA MALI: Uradili smo pravu stvar, Mini Šengen je budućnost regiona

Tanjug

30. 10. 2020. u 18:37

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas da su odluke koje su donete danas na konferenciji o "malom Šengenu" veoma važne za sve zemlje regiona, uz poruku da je ta inicijativa budućnost regiona i da daje osnovu za ekonomski razvoj i regiona i svake zemlje pojedinačno.

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Урадили смо праву ствар, Мини Шенген је будућност региона

Siniša Mali / Foto Tanjug

- To su važni sporazumi. Zamislite kako će ovaj region izgledati kada se samo sa ličnom kartom bude prelazila granica i stizalo do Albanije, Severne Makedonije, ili do neke druge zemlje koje će se uskoro pridružiti ovoj incijativi - rekao je Mali posle online sastanka članica Inicijative.

Ukazao je da će, s obzirom na to da je dogovoreno potpisivanje Sporazuma o unapređenju carinske politike o pojednostavljenju carinskih procedura, kamioni nesmetano prolaziti granice, bez višesatnog čekanja.

Sve će to doprineti razvoju ekonomije celog regiona i direktno razvoju i porastu životnog štandarda svih građana u regionu, rekao je Mali.

Misli da će Srbija imati najviše koristi, kao dominantna ekonomija, ali i ceo region će da ide napred.

Dodao je da je posebna i važna tema na sastanku bila najavljena pomoć EU, budući da ceo region Zapadnog Balkana očekuje devet miliardi evra finansijske podrške investicionog programa Evropske komisije.

- Kroz Mini šengen napravićemo i spisak zajedničkih infrastrukturnih projekata koji donatno treba da doprinesu unapređenju kvaliteta infrastrukture i ekonomskom razvoju regiona - poručio je Mali.

Podsetio je da se 10. novembra očekuje potpisivanje sporazuma, a da će već 11. novembra slika biti sasvim drugačija, kada će krenuti i realizacija dogovorenog.

- Mini šengen je budućnost regiona i osnova za ekonomski razvoj celog regiona i svake zemlje pojedinačno. Pravu stvar smo uradili i bez obzira na neke razlike koje postoje ključno je kako da građanima celog regiona bude bolje - istakao je ministar finansija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)