PRVO TEMELJ ZA ZSO, PA SPORAZUM: Beograd ne sme da pristane na to da se briselske obaveze primene tek posle konačnog dogovora dveju strana

E. V. N.

17. 10. 2020. u 09:00

ПРВО ТЕМЕЉ ЗА ЗСО, ПА СПОРАЗУМ: Београд не сме да пристане на то да се бриселске обавезе примене тек после коначног договора двеју страна

Srbi u Kosovskoj Mitrovici

AKO će Zajednica srpskih opština, prema rečima izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka, koji je prethodnih dana bio u Beogradu i Prištini, biti formirana tek po potpisivanju sveobuhvatnog sporazuma, onda se postavlja pitanje šta je suština dosadašnjeg dijaloga.

Za zelenim stolom pre sedam i po godina postignut je Briselski sporazum sa 15 tačaka, od kojih je naša strana ispunila sve, a prištinska ništa - iako im je jedina obaveza bila ZSO. Dogovor je bio da se dogovoreno ispunjava paralelno.

Prema oceni Milovana Božinovića, našeg nekadašnjeg ambasadora u Beču i Berlinu, Lajčak je poslao dve poruke koje su uvod u novu fazu pregovora. Prva je da će sve biti gotovo onda kada sva otvorena pitanja budu razjašnjena i da ništa neće biti urađeno "na parče" i to znači da će ZSO biti funkcionalna na dogovoren način, uz određena izvršna ovlašćenja. Druga važna poruka, kako kaže, jeste da ustavi nisu Biblija i da je kod ovakvih procesa normalna određena korekcija ustava na obe strane.

- Posle te izjave, Albanci više ne mogu da se vade na stavove svog ustava kao prepreku da formiraju ZSO, jer im je Lajčak dao do znanja da će ustav biti promenjen i da to nije ništa strašno. Svima je jasno da Srbija po tom pitanju neće popustiti jer ima pravo da insistira na onome što je dogovoreno. Sve drugo bi bilo prevara - kaže Božinović za "Novosti".

Ipak, on smatra da iako je bilo dogovoreno da Beograd i Priština svoje obaveze ispunjavaju paralelno, albanska strana neće uraditi posao oko ZSO, pre nego što se zaključi sveobuhvatni sporazum.

- Za nas nije prihvatljivo da se ZSO formira posle postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom, jer ko će tada da nam garantuje da će kosovska strana da sprovede taj dogovor - jasna je Suzana Grubješić, saradnica Centra za spoljnu politiku.

VUČIĆ SE ZAHVALIO

PREDSEDNIK Vučić odgovorio je na tvit Lajčaka da je u Beogradu "imao iskrenu i konstruktivnu diskusiju sa Vučićem". Lider naše zemlje se zahvalio Lajčaku na marljivom radu i rekao "da se raduje nastavku dijaloga u Briselu, kao i da je uveren da uz mnogo truda i teškog rada, u narednom periodu, možemo doći do kompromisa u rešavanju kosovskog čvora".

Ona, za "Novosti", kaže da Priština treba odmah da krene u ispunjavanje te obaveze i da tako pokaže da je kredibilan partner u dijalogu, a da EU, kao posrednik ima kapacitet da utiče da se to desi, ali da je pitanje hoće li to i da učini.

- Nas ne treba da interesuje koje je razloge Priština iznela Lajčaku kao "opravdanje" da to ne može sada da sprovede, niti njihovo pozivanje na odluke Ustavnog suda, jer su sve to izgovori. Uostalom, i sam Lajčak im je rekao da ustav nije Biblija. Takođe, ne stoje tvrdnje da će ZSO biti isto što i Republika Srpska, već je i to kampanja protiv Zajednice i politička igra na koju ne treba da pristajemo - poručuje Grubješić.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se u petak sa Lajčakom i poručio da ZSO mora biti formirana odmah i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima.

- Sada je na testu, ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog - rekao je Petković. - ZSO ima samo jedan cilj - da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na KiM, pogotovo, što smo, poslednjih nedelja bili svedoci da ni prava ni bezbednost Srba ne mogu biti zaštićeni u sadašnjem političko-pravnom okviru u našoj južnoj pokrajini.

Petković je u petak razgovarao i sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i zahvalio se njegovoj zemlji na dragocenoj podršci.

Bivša kosovska ministarka za dijalog Beograda i Prištine Edita Tahiri naljutila se na Lajčaka zbog izjave da kosovski ustav nije Biblija.

- Polazna tačka konačnog sporazuma je da Srbija promeni ustav uklanjanjem Kosova iz njega - napisala je na "Tviteru".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Pera

17.10.2020. 10:31

Jel' zna neko kako napreduje preseljenje srpske ambasade u Izraelu? Majmunaciji nikad kraja. Ako šiptari neće da ispune ono što su potpisali, automatski Briselski sporazum se poništava. Srbija treba da planira i takavo rešenje i da duple unstitucije na Kosovu budu u pripravnosti za aktiviranje. Padanjem Briselskog sporazuma, jedino ostaje rezolucija SBUN 1244 i to je to. Takođe Srbija MORA da ima u pripravnosti pripadnike vojske i policije, koji bi išli na Kosovo i Metohiju, da bi se ispoštovala rezolucija.

Marko markovic

17.10.2020. 11:41

@Pera - Pa kada se vec pozivas, zasto se ne prijavis u rezervni sastav, kada budu zvali za Kosovo da tebe prvog pozovu, treba dati priliku svima koji su junaci da se na Kosovu pokazu....

Lav

17.10.2020. 13:00

@Marko markovic - Tako je Marko .To su oni najgrlatiji ,savetnici, filozofi,mudraci koji bi da iza zapećka guraju tuđu decu u katastrofu i još jedno nestajanje Srpskog naroda,a ne svoju.

Varto Marx

17.10.2020. 11:16

Nista novo odvija se sve po stsarom, razgovori sa Pristinom izgleda da je Srbin okupator i agresor a ne Albanac . Siptar i dalje vrsi agresiju nad Srpskim narodom, i organizará da sto manje Srpskog naroda bude na Kosmetu u Srpskoj svijetinji. Beograd se i dalje ponasa kao da nista toliko nije bitno, u nadi da nece a i nemoze pristati na podelu Kosova i Metohije, sever, jug, istok, zapad sve je to Srpsko nema poklona ni podele.

maniks

17.10.2020. 12:31

Osam godina ova vlast cuti i ceka sta ce da kaze Brisel, Nemacka,zapad, gleda sta rade siptari a onda se prenemaze i kukumavci. Ni jedna inicijativa ni jedna odluka Srbije kojom bi se siptarima stavilo do znanja da KiM sastavni deo Srbije. Niko ne spominje Ustav Srbije , rezoluciju 1244, cuti se na formiranju siptarske vojske...Rezultati nase strane u pregovorima su nula.

Lav

17.10.2020. 13:14

@maniks - Maniks gde su ti oči da ne vidiš da sve što se radi i što je na Kosovu urađeno,urađeno je pod pokroviteljstvom Zapadnih sila i Evrope koja dominacijom sile i nasilja kontroliše i odlučuje kakav će ishod biti na Kosovu.

Lav

18.10.2020. 11:33

@Kole - Srpska armija treba da bude maksimalno osposobljenja ,savremeno opremljena i spremna za sve opcije,ali za sada odnos snaga u svetu je takav da ratna opcija nije rešenje.Vreme je potvrdilo da ni Rusi nisu pomogli kad se rešavala odlučujuća sudbina Kosova.