BANJALUKA RUŠI PLAN SARAJEVA O KOSOVU: DŽaferović i Komšić za priznavanje, Republika Srpska spremna da uzvrati udarac

S. M. - D. M.

17. 09. 2020. u 22:42

BANjALUKA neće dozvoliti da prođe plan Sarajeva o priznavanju lažne države Kosovo. Uprkos tome što su hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, na današnjoj sednici ovog tela preglasali srpskog predstavnika Milorada Dodika, Republika Srpska ima mehanizme da ovakvu odluku trajno blokira.

БАЊАЛУКА РУШИ ПЛАН САРАЈЕВА О КОСОВУ: Џаферовић и Комшић за признавање, Република Српска спремна да узврати ударац

Foto: Avaz

Naime, kako je posle vanredne sednice Predsedništva BiH objasnio Dodik, pitanje priznavanja ponovo će se naći na sledećoj redovnoj sednici Predsedništva BiH, posle čega će, ako opet bude preglasan, pokrenuti proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa o kojem će se izjasniti Narodna skupština Republike Srpske:


- Epilog tog pitanja biće u Narodnoj skupštini i značiće da Kosovo neće biti priznato. Dobro je što je pitanje priznavanja samoproglašenog Kosova došlo na dnevni red Predsedništva da bi se rešilo jednom zauvek. Kada bude doneta odluka da BiH ne priznaje Kosovo, onda će svi biti u obavezi da to javno i kažu.


Današnja sednica Predsedništva BiH održana je dan nakon Dodikove posete Hrvatskoj, što je dodatno podgrejalo političku atmosferu u Sarajevu.


Govoreći o pitanju KiM, Dodik je naglasio da je status Kosova i RS gotovo identičan, dodavši da se uvažava rušenje teritorijalnog integriteta Srbije, dok se, s druge strane, Republici Srpskoj osporava jačanje autonomije. Naveo je da je Komšić, obrazlažući inicijativu da se glasa za priznavanje Kosova, naveo da treba poštovati političku volju Albanaca, da je to faktičko stanje, dodavši da hrvatski predstavnik nije imao odgovor zašto ne poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

VULIN: ŽELE DA RASKOMADAJU SRBIJU


GLASANjEM za predlog po kom bi trebalo da BiH prizna lažnu državu Kosovo, Džaferović i Komšić pokazali su koliko ih ne zanima šta misle i osećaju Srbi u BiH, ali i da žele da Srbija bude raskomadana. Pitam predsednika Vučića dokle će zalagati svoj autoritet da sačuva celovitu BiH koja ne želi celovitu Srbiju. Predsedniče, oprostili ste im što su pokušali da vas ubiju u Srebrenici, nemojte im oprostiti što pokušavaju da ubiju i Srbiju. Ako su u BiH za nezavisno "Kosovo" ja sam za nezavisnu Republiku Srpsku - poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.


Za Komšića, namera Dodika da posle preglasavanja o Kosovu povuče pitanje vitalnog entitetskog interesa i to pitanje uputi u Narodnu skupštinu RS, gde je već izvesno da će dobiti podršku, može "biti veoma opasna":


- To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji i pretpostavljam da svi znate kuda bi to vodilo.


Predsedništvo je danas odlučivalo o još dve sporne teme, a koje je kandidovao Dodik - o ulasku BiH u "mini-šengen" i prebacivanju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.
Kod pitanja ambasade, bio je isti rezultat kao i u slučaju odluke o Kosovu, 2:1, s tim što je Dodik glasao "za", a Komšić i Džaferović protiv.


- Videćemo šta ćemo dalje, mi imamo dobre odnose sa Izraelom - kazao je srpski član Predsedništva BiH.


On je naveo da je Komšić na sednici Predsedništva podsetio na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN, navodeći da bi premeštanjem ambasade u Jerusalim, BiH prekršila tu rezoluciju, što bi moglo da ima posledice po nju, kao i na odnose te države sa zemljama na Bliskom istoku.


S druge strane, Predsedništvo BiH odlučilo je da se preseče da li će BiH ući u "mini-šengen" nakon detaljne analize o tome kako bi ta saradnja izgledala. Naloženo je da Savet ministara analizira i za 30 dana izvesti Predsedništvo šta bi pridruživanje toj inicijativi značilo za BiH i kako korespondira s drugim inicijativama u regionu.

RAZGOVOR SA VUČIćEM O PUTU U ZAGREB


DODIK je rekao da je najviše zvaničnike Hrvatske tokom boravka u Zagrebu obavestio o svom stavu da je došlo do značajnog skrnavljenja Dejtonskog sporazuma i da je neprihvatljivo da Srbija i Hrvatska, kao potpisnice tog sporazuma, budu isključene iz Saveta za primenu mira u BiH.


Dodik je rekao i da je jutros telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da ga je upoznao sa sadržajem razgovora u Zagrebu. Naveo je i da je posetu dogovarao sa Zoranom Milanovićem, hrvatskim predsednikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!