SPOMENICI ILIĆU, SAVČIĆI I PEŠIĆU: Vesić predložio obeležja bivšim čelnicima grada

S. VIDAČKOVIĆ

14. 09. 2020. u 13:45

NEKADAŠNjI prvi ljudi Beograda, Miloš Savčić, Vlada Ilić i Branko Pešić dobiće spomenike u srpskoj prestonici, ukoliko Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica usvoji predlog koji je uputio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

СПОМЕНИЦИ ИЛИЋУ, САВЧИЋИ И ПЕШИЋУ: Весић предложио обележја бившим челницима града

Foto Fejsbuk G. Vesić

Obeležje Milošu Savčiću trebalo bi da bude na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Vojvode Putnika, monument Vladi Iliću krasiće Venizelosovu ulicu na Dorćolu, dok će spomenik Branku Pešiću krasiti pešačku zonu ispred opštine Zemun.

Prema Vesićevim rečima, njih trojica su "najzaslužniji i najbolji gradonačenici u 20. veku". On se nada da će Skupština grada prihvatiti njegovu inicijativu i da će Beograd tokom sledeće godine dobiti monumente Milošu Savčiću koji je bio gradonačelnik 1929. i 1930, Vladi Iliću koji je na čelu prestonice bio 1935-1939. i Branku Pešiću koji je našim glavnim gradom rukovodio u periodu od 1964. do 1974. godine.

- Svaki od tih gradonačelnika je na svoj način doprineo razvoju Beograda i vreme je da se odužimo tim ljudima, bez kojih naš grad ne bi bio to što jeste - istakao je Vesić. - Milan Savčić bio je jedan od najbogatijih industrijalaca Kraljevine Jugoslavije, otvorio je rudnik "Trepča", razvio Ulicu kneza Miloša, uložio u dvorski kompleks na Dedinju, zaslužan je za širenje grada prema Senjaku i Dedinju.

U POLICIJU ZBOG GAZELE

- ONO što je zajedničko za ovu trojicu gradonačelnika, osim možda manje za Pešića, jeste da ih savremenici nisu mnogo razumeli - kaže Vesić. - Bilo je mnogo podmetanja, recimo Pešić je morao da daje izjavu u policiji zašto Gazela ima šest traka jer se to tad smatralo rasipništvom, a danas ne bi bilo dovoljno da ih ima 16. Da ne govorim o tome kakvi su bili novinski naslovi kad se gradila "Beograđanka", u kojima je nazivana "crnom udovicom u belom gradu".

U doba gradonačelnika Vlade Ilića, podseća Vesić, sagrađeni su Most kralja Aleksandra, na čijim se stubovima danas nalazi Brankov most i Most kralja Petra, na mestu današnjeg "Pančevca". Tokom mandata Vlade Ilića, tramvaj je povezao Beograd i Zemun, a počelo je nasipanje Novog Beograda. Poklonio je Beogradu zemljište na kom se danas nalazi Zoološki vrt, izgradio ga i kupio životinje, među kojima je i aligator Muja.

- Kada je reč o Branku Pešiću, on je sigurno najuspešniji gradonačelnik Beograda posle oslobođenja - navodi Vesić. - U njegovo vreme izgrađeni su "Beograđanka", Gazela, hotel "Jugoslavija", a kroz prestonicu je prošao auto-put. Pešić je mnogo doprineo tome da se Beograd promeni i postane moderna i uređena evropska prestonica. Ti spomenici, kada budu podignuti, biće spomenici svih Beograđana, zahvalnost tim ljudima za ono što su uradili za naš grad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)