ČEN BO ZA "NOVOSTI" O EFEKTIMA SASTANKA U VAŠINGTONU: Kineski stav po pitanju Kosova i Metohije je JASAN

D. M.

10. 09. 2020. u 18:00

AMBASADA Kine smatra da su Kina i Srbija sveobuhvatni strateški partneri.

ЧЕН БО ЗА НОВОСТИ О ЕФЕКТИМА САСТАНКА У  ВАШИНГТОНУ: Кинески став по питању Косова и Метохије је ЈАСАН

Foto K.Mihajlović

Dalji razvoj odnosa između dve zemlje je u skladu i sa kineskim i sa srpskim interesima.

Ovako su iz ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu, za "Novosti", prokomentarisali da li za zvanični Peking ima nekih tačaka sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Prištinom, potpisanim u Vašingtonu, koje su sporne po kineske interese i politiku.

U javnosti se posebno spekulisalo da bi Kina mogla da nam zameri na devetoj odredbi sporazuma, o 5G mreži. Naime, Srbija se tu obavezuje da će zabraniti opremu za 5G mrežu nabavljenu od "neproverenih dobavljača", kao i da će ukloniti takvu opremu, ukoliko je ona već u upotrebi.

Na pitanje da li Srbija i ubuduće može da računa na podršku Kine u međunarodnim organizacijama, kada je reč o odbrani naših nacionalnih interesa oko Kosova i Metohije, iz kineske ambasade su kategorično poručili:

- Kineski stav po pitanju Kosova i Metohije je jasan i dosledan.

Zvaničnici iz Pekinga, uključujući ambasadorku Čen Bo, u više navrata su poručivali da kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije po ovom pitanju i ceni napore srpske strane u pronalaženju kompromisnog rešenja putem dijaloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MOĆAN PRIKAZ SRPSKE VOJSKE: Helikopteri nadleću poligon Pešter (VIDEO)