VUČIĆ IZ BRISELA: Ponosan sam na sporazum iz Vašingtona

Novosti online

07. 09. 2020. u 14:04

U BRISELU je održan trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera tzv. Kosova Avdulaha Hotija, šefa diplomatije EU Džosepa Borela i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

ВУЧИЋ ИЗ БРИСЕЛА: Поносан сам на споразум из Вашингтона

Foto: Instagram

Dve nove teme - ZSO i imovina i finansijski zahtevi

Predsednik Vučić preneo je danas da su, tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine, otvorene dve nove teme - Zajednica srpskih opština, kao i imovina i finansijski zahtevi.

Kazao je, u izjavi novinarima, da je razgovarano danas o nestalim osobama, interno raseljenim i ekonomskim pitanjima, a da je usaglašeno da se otvore dve nove teme.

Preneo je da će razgovori o ZSO biti nastavljeni 17. septembra na nivou šefova pregovaračkih tima, a potom 28. septembra na visokom nivou.

Vučić je rekao da dolaze najteža pitanja, prema kojima postoje potpuno suprostavljeni stavovi, zbog čega će biti razgovori komplikovani i teški.

Foto: Instagram

 

"Važno je da više ne bude bilo kakvih taksi"

Vučić je rekao da je izuzetno važno da više u budućnosti ni sa jedne strane ne bude uvođenja bilo kakvih taksi ili tarifa.

-Suština je slobodan protok ljudi, roba i usluga. To je za nas užasno važno, pogotovo oni koji pristojno žive. To su pitanja od suštinskog značaja za našu zemlju. Važno nam je da imamo zajedničko tržište rada i ekonomiju. Nama je stalo do toga - rekao je i dodao da se pričalo i o nestalim licima i arhivima o njima. Kaže da je to važno da bi se pravda zadvoljila.

-Ne preskačem nikoga, svi su važni. Moramo da znamo gde se nalaze, pa da pokušamo da ih sahranimo. Kada traže pravdu za svoje, zaborave Goraždevac i još neke slučajeve. Moramo da gradimo poverenje za budućnost, a ne da se doživljavamo kao neprijatelji - dodao je.

 
Priština će doneti zakon o povratku raseljenih

Predsednik Vučić izjavio je da će prištinska strana doneti zakon o povratku raseljenih, navodeći da je to bilo insistiranje srpske strane.

Vučić je rekao da, ipak, po tom pitanju ne očekuje preveliki pomak, ali da to jeste veliko dostignuće u okviru realnih rezultata.

-Ne mislim da će biti toliko veliko, ali onome ko želi da dočeka starost ili bilo šta na svom ognjištu, omogući će mu nešto bolje uslove nego što su ih imali do danas. Govorim o realnom životu, očekivati čuda to nije objektivno i nije realno-rekao je Vučić.

Tema KiM uskoro pred Skupštinom

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će se, čim bude formirana nova vlada i skupština počne da radi u punom kapacitetu, pred poslanicima naći tema Kosova i Metohije.

Vučić je preneo da je tokom dana u dve sesije razgovarao sa Avdulahom Hotijem i Skenderom Hisenijem, dodajući da ti razgovori nisu nikad ni laki ni jednostavni za Beograd.

-Čim se bude formirala nova vlada i Skupština počne da radi u punom kapacitetu, idemo pred skupštinu sa temom KiM. Imali smo pre 5-6 meseci u parlamentu, ali želimo da svi koji učestvujemo u razgovorima iznesemo pred parlament o čemu se razgovara, šta je to što radimo, šta je dobro, a čemu se ne radujemo-rekao je Vučić.

Foto: Instagram


 

"Ponosan sam na sporazum iz Vašingtona"

Vučić je nakon trilateralnog sastanka u Briselu rekao da su pregovori bili veoma teški za njih.

-Tri puta sam proveravao da nam ne dođe Hotijeva fascikla-rekao je Vučić.

Kako kaže, ponosan je na sporazum koji je potpisan u Beloj kući i ponosan na činjenicu da su uspeli da se izbore da se ne prizna nezavisno Kosovo.

Predsednik je istakao da autoputeve gradimo zato što to podiže srpsku ekonomiju.

-Iza mene će ostati putevi, pruge, bolnice i crkve u koje je država ulagala. Ali najvažnije su fabrike koje su neki uništavali a mi gradili. I u tome je razlika između nas-rekao je Vučić.

Foto: Instagram



 
O situaciji u Hrvatskoj

Osvrnuvši se na akutelnu situaciju u Hrvatkoj, kaže da je zadovoljan izveštavanjem hrvatskim medija o radu srpske vlade. Kaže da je Srbija uvek spremna na razgovore sa hrvatskim kolegama.

-Spremni smo da razgovaramo, ali ne i da insistiramo. Za nas je to važno, ali ne mogu da se radujem Oluji. Spremam sam samo da položim cvet na svako mesto gde su ubijenin Hrvati, jer je to civilizacijsko dostignuće. Uvek treba da pokažemo želju da saslušamo jedni druge. Jedino što tražimo je poštovanje koje smo spremni da pružimo Hrvatkoj strani - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

 
"Hvala Rusiji na podršci"

Vučić je zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu i portparolu Kremlja Dmitriju Peskovu na podršci našoj zemlji i razumevanju da se Srbija za svoje interese bori i u Vašingtonu.

Vučić je rekao da je zadovoljan odnosima između Srbije i Rusiji i ocenio da dve zemlje imaju dobre i normalne odnose.

-Hvala Putinu, Lavrovu, ali i Peskovu zbog današnje izjave u kojoj nije govorio samo o bratskim odnosima, nego je govorio i o potpunom poverenju i podršci koje Rusija pruža srpskom rukovodstvu-rekao je Vučić.


Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (36)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja