LEKSILIJUM U KAFI PRED IZBORE: Podnete krivične prijave protiv Dušana Petrovića, Valentine Lovrin Jevtić i Save Vraštanovića

A. Delić

04. 09. 2020. u 14:00

GRADSKI odbor SNS u Šapcu podneo je Osnovnom javnom tužilaštvu u ovom gradu krivične prijave protiv Dušana Petrovića i Valentine Lovrin Jevtić, oboje iz Šapca i Saše Vraštanovića iz Miokusa.

ЛЕКСИЛИЈУМ У КАФИ ПРЕД ИЗБОРЕ: Поднете кривичне пријаве против Душана Петровића, Валентине Ловрин Јевтић и Саве Враштановића

Foto: N. Fifić

Naprednjaci su se nadležnim organima obratili nakon što je u javnost dospeo snimak sastanka Petrovića sa članovima GIK-a i biračkih odbora, u kojem se savetuje da se naprednjačkim članovima biračkih odbora ne dozvoli da priđu listićima i da im se stavi leksilijum u kafu.

Kako se navodi u prijavi, koju je potpisao poverenik GO SNS dr Boban Birmančević, Petrović je kao funkcioner Zajedno za Srbiju, rukovodeći sastankom sa više desetina članova biračkih odbora iz njegove stranke, podstrekavao da se predstavnicima SNS ograniče prava predviđena zakonom, što je učinio izjavom:"Ne dajte više od 3 naprednjaka da budu u bilo kom trenutku u komisiji koja ide van biračkog mesta... Znači, prosto pravilo nema naprednjaka u komisiji.... Sa stokom bre imamo posla".

U krivičnoj prijavi protiv Valentine Lovrin Jevtić, koja važi za jednog od najbližih Petrovićevih saradnika, stoji da je ona, kao član GIK-a, sprovođenjem obuke biračkih odbora, podstrekavala članove odbora iz ZZS da na predstojećim izborima povrede tajnost glasanja: "a za te koji glasaju javno, vi proverite da ne bude da je on rekao da je glasao za Nebojšu, pa... Ipak, proverite za koga je glasao.

Krivična prijava i podneta je i protiv Saše Vraštanovića iz obližnjeg sela Miokusa, koji je predlagao da se članovima SNS u jutarnju kafu stavi po jedan leksilijum (lek za umirenje), čime je počinio krivično delo zagađivanje vode za piće i životnih namirnica. On je doslovce izgovorio: I ti članovi biračkog odbora, njihova tri, po jedan leksilijum u kafu... Ozbiljno vam kažem. Ljudi ceo dan dremaju, a ne znaju ni zašto drmeaju. To sam već radio".

Od Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu traži se da hitno preduzme mere, pogotovo što Vraštanović ovo krivično delo planira da počini za izbore u subotu 5. septembra.

U Šapcu se u subotu 5. septembra održavaju ponovljeni lokalni izbori na 27 od 100 biračkih mesta, na kojima pravo glasa ima 29.000 od ukupno 103.000 građana upisanih u birački spisak. Glavni protivnici su aktuelna vlast koju predvodi ZZS i SNS, koji su u prednosti sa skoro 12.000 glasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!