I PORED PODRŠKE DEKLARACIJI EU O BELORUSIJI: Srbija ne uvodi sankcije Minsku

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

28. 08. 2020. u 07:39

DEKLARACIJU EU o Belorusiji u kojoj se ističe da izbori nisu bili fer Srbija je podržala u okviru usklađivanja spoljne politike sa stavovima Unije.

И ПОРЕД ПОДРШКЕ ДЕКЛАРАЦИЈИ ЕУ О БЕЛОРУСИЈИ: Србија не уводи санкције Минску

Foto: AP

Međutim, neće dići ruku za uvođenje sankcija ovoj prijateljskoj zemlji. Beograd se saglasio sa opštim dokumentom, dok ne namerava da povlači strože poteze prema Minsku.

Ovaj stav državnog vrha o dešavanjima u Belorusiji koju potresa pobuna protiv višedecenijskog lidera Aleksandra Lukašenka, je potvrdila i predsednica Vlade Ana Brnabić.

- Potpisivanje deklaracije EU o Belorusiji je nešto što je potrebno da Srbija radi u okviru sinhronizacije spoljne politike, ali naša država ne bi smela da zaboravi prijateljski odnos sa Lukašenkom i dodala da se nada da nam "on neće zameriti" i da će ovaj potez razumeti na pravi način.

Brnabićeva je navela da ona "nikada neće promeniti politiku prema Belorusiji":

- Lukašenko je državnik koji je posetio našu zemlju za vreme NATO bombardovanja. Ta dela prijateljstva prema Srbiji posebno u najtežim trenucima, Srbija ne sme da zaboravi. Mi imamo veoma dobre odnose sa Belorusijom, a to što smo se pridružili deklaraciji ne znači da se naši odnosi zasnovani na prijateljstvu menjaju.

Ambasadori EU i SAD u Beogradu Sem Fabrici i Entoni Godfri pozdravili su to što se Srbija pridružila deklaraciji. Inače, u ovoj godini naša zemlja je podržala 12 od 25 dokumenata koje nam je Brisel tražio da potpišemo. Rekli smo "ne" za tri akta koja se odnose na vezu Rusije sa krizom u Ukrajini, kada su u pitanju tri deklaracije o tekućim tenzijama u Venecueli, kao i za po jednu koje se odnose na Mjanmar/Burmu, Iran, Belorusiju, Nikaragvu, Siriju, Tursku i Gruziju.

Naša zemlja po pravilu ne podržava stavove Brisela prema Rusiji i Kini, našim tradicionalnim prijateljima, ali i stalnim članicama SB UN, gde brane pozicije Srbije o KiM.

Tokom 2020. pao je procenat usaglašavanja Srbije sa politikom EU, i ona sada iznosi oko 50 odsto, za razliku od prvih šest meseci prošle godine, kada se naša zemlja usaglasila sa 60 odsto deklaracija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024