ANA PREMIJER, VUČEVIĆ PRVI PIK ZA PRAVDU: Sklapaju se kockice oko sastava nove Vlade Srbije

S. Rovčanin Tomković

20. 08. 2020. u 07:30

UBEDLjIVO najviše šansi da stane na čelo Vlade ima premijerka Ana Brnabić. U tom slučaju, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je pominjan kao jedno od rešenja za šefa tima iz Nemanjine 11, mogao bi da bude među najozbiljnijim kandidatima za ministra pravde.

АНА ПРЕМИЈЕР, ВУЧЕВИЋ ПРВИ ПИК ЗА ПРАВДУ: Склапају се коцкице око састава нове Владе Србије

Novosti

Ovo je jedan od detalja iz mozaika buduće izvršne vlasti koji se uveliko sklapa, ali su izmene u pojedinim personalnim rešenjima moguće bukvalno pred samo polaganje zakletve ministara, koja bi, kako sada stvari stoje, trebalo da se obavi u prvoj polovini septembra. To se pre svega odnosi na tabor naprednjaka koji je apsolutno dominantna politička opcija posle junskih izbora i konture nove vlade zavise najviše od mešanja kadrovskih karata u ovoj stranci.

Nema sumnje da će SNS zadržati najjače pozicije u Nemanjinoj, a raspored ostalih fotelja za ovalnim stolom zavisi od toga da li će se predsednik Aleksandar Vučić opredeliti za savez sa jednom političkom partijom (čemu je bliži) ili će se ići na neku vrstu koncentracione vlade.

N. Karlić

I dalje nije definitivno jasno da li će saradnju nastaviti naprednjaci i socijalisti, hoće li možda SPAS Aleksandra Šapića zameniti drugove Ivice Dačića, ili će se ići na koncentracionu nladu u koju će biti pozvani svi. Sve bi moglo da bude jasnije do kraja nedelje, kada se očekuje sednica Predsedništva SNS.

Iako se u stranačkim kuloarima mesecima spekulisalo da su aktuelnom potpredsedniku Vlade i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću odbrojani dani, on bi trebalo da ostane deo tima iz Nemanjine. Takođe i Zorana Mihajlović, ali se ne zna da li će resori ministarstva koje vodi, građevina, saobraćaj i infrastruktura ostati u celini ili će biti razdvojeni. Novi mandat trebalo bi da dobiju i Zlatibor Lončar, prvi čovek zdravstva, kao i ministar finansija Siniša Mali, kao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Takođe, u izvršnoj vlasti trebalo bi da ostane i Aleksandar Vulin.

Kako sada stvari stoje, ministarke bez portfelja za EU i populacionu politiku Jadranka Joksimović i Slavica Đukić Dejanović, kao i njihov kolega u resoru sporta Vanja Udovičić više neće biti ministri. Baš kao i Goran Trivan (ekologija), Branko Ružić (državna uprava), Vladan Vukosavljević (kultura) i Zoran Đorđević (socijalna politika).

Ukoliko SPS bude u vladajućem bloku, uz Dačića, najviše šanse za ostanak u ministarskom kabinetu ima Aleksandar Antić, koji rukovodi resorom energetike. U tom slučaju na mestu direktora "Srbijagasa", najverovatnije bi ostao Dušan Bajatović.

SNS I ŠAPIĆ U MALOM ZVORNIKU

FORMIRANjE vlasti na lokalu nastavljeno je i juče, a prva vladajuća koalicija između SNS i SPAS sklopljena je u Malom Zvorniku. Socijalisti će, uz SRS, biti u opoziciji. Za predsednika je izabran Zoran Jevtić, a zamenik je Miloš Radojčić, obojica iz SNS.

Vlast u Topoli preuzeli su naprednjaci, uz podršku SPS-JS i Grupe građana "Novi ljudi za bolju Topolu - Mirko Jevtić". Za predsednika je izabran Igor Petrović iz SNS. Lider Bolje Srbije Dragan Jovanović, čija je lista pobedila na lokalnim izborima nije uspeo da obezbedi skupštinsku većinu i posle 16 godina vođenja opštine prelazi u opoziciju.

Naprednjaci i socijalisti vladaće zajedno i u Ljigu. Prvi čovek ponovo će biti Dragan Lazarević iz SNS, dok je zamenik Milomir Radojičić iz SPS. Veselin Šiljegović izabran je za predsednika Skupštine opštine Ljig, a za zamenika Marina Milaković.

V. N.

Nedoumica je na kojoj će funkciji biti sadašnji ministar bez portfelja za inovacije Nenad Popović, ali se spekuliše da bi mogao da preuzme Kancelariju za saradnju sa Rusijom i Kinom, dok bi neko slično zaduženje, ali vezano za muslimanske zemlje, mogao dobiti i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Dok se čekaju novi ministri, svode se bilansi šta je urađeno. Vlada, po isteku mandata, nije mogla da predlaže zakone, a najviše se radilo na borbi sa epidemijom virusa korona i finansijskoj pomoći privredi.

Tako je Siniša Mali rekao da je period pandemije verovatno jedan od najvećih izazova sa kojima se Srbija suočila i ističe da se snaga fržave ogleda upravo u tome na koji način će reagovati za vreme krize.

- Ministarstvo finansija je u tom smislu u poslednjih nekoliko meseci imalo aktivnu ulogu. Doneli smo dva paketa pomoći privredi i građanima ukupne vrednosti 5,8 milijardi evra, što čini 12 odsto našeg BDP - objasnio je Mali za Tanjug i dodao da je tu i program "Moja prva plata", u okviru kojeg je predviđeno da za devetomesečnu obuku u firmama, mladima koji su početnici država obezbedi 20.000 dinara mesečno, za one sa srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara za one koji su završili fakultet.

ROK ISTIČE 2. NOVEMBRA

KRAJNjI rok za formiranje Vlade je 2. novembar, ali se očekuje da bi sednica Skupštine Srbije mogla biti održana u prvoj polovini septembra. Tada bi kandidat za premijera trebalo da iznese predloge za ministarska mesta, kao i ekspoze. Očekuje se da na istoj sednici bude izabran i predsednik parlamenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist