U SKUPŠTINI SRBIJE: Danas konstituisanje 12. saziva, odmah posle zakletve kraj prve sednice

S. S. R.

ponedeljak, 03. 08. 2020. u 07:39

У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Данас конституисање 12. сазива, одмах после заклетве крај прве седнице

Foto: Arhiv "Novosti"

U KLUPE zakonodavnog doma, danas će se, dan pred krajnji rok za konstituisanje parlamenta, useliti 12. skupštinski saziv.

Prema našim informacijama, plan je da se samo verifikuju mandati i položi zakletva, a ostale tačke dnevnog reda - izbor predsednika, potpredsednika i sekretara, ostave za neki drugi dan, verovatno posle 10. avgusta. Sednica bi trebalo da traje kratko, a poslanici će sa maskama, u skladu sa preporukama zbog epidemije virusa korona, sedeti između pleksiglas pregrada, na bezbednoj udaljenosti, a deo njih i na balkonu velike sale.

Kadrovska rešenja i dalje nisu definitivno dogovorena, pa će zato izbor biti održan kasnije. Najozbiljniji kandidat za mesto predsednika Skupštine je naprednjak Vladimir Orlić, a u javnosti je pominjano ime i sadašnjeg potpredsednika Vladimira Marinkovića, ali i Marije Obradović, koji su takođe članovi SNS. Ipak, moguće je da će slika biti jasnija kada se sazna i ko će biti u vladajućoj koaliciji, a ko opozicija.

U skladu sa izbornim rezultatima, u klupe će sesti 188 poslanika iz tima oko naprednjaka, 28 parlamentaraca iz SPS i JS, dok će sa liste SPAS-a, kao najmlađe parlamentarne stranke, biti delegirano 11 predstavnika. Ipak, u njihovom klubu će biti deset poslanika, jer je Vladan Glišić, zbog nesuglasica sa liderom Aleksandrom Šapićem, odlučio da nastupa samostalno. Manjine će imati predstavnike sa četiri liste. Savez vojvođanskih Mađara imaće devet, koalicija SPP i Makedonaca četiri, a po tri poslanika SDA i Albanci. Oni će se rasporediti u desetak poslaničkih klubova.

Danas samo verifikacija mandata, izbor čelnika verovatno posle 10. avgusta

Sednici će predsedavati najstarija među poslanicima Smilja Tišma iz grupe SPS-JS, koja ima 91 godinu.

- Spremna sam. Biću u parlamentu u 8.30 radi poslednjih priprema za vođenje sednice - rekla nam je Tišma, koja je kao dete preživela strahote logora NDH.

Ona će voditi plenum do izbora predsednika, a pomagaće joj najmlađi poslanici iz drugih grupa.

Zbog najava poslanika bivšeg saziva Srđana Noga da bi "naslednike" trebalo gađati iz pejntbol puške, ispred parlamenta biće više policijskih snaga nego što je uobičajeno.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Naivni Gedža

03.08.2020. 08:34

I Skupština nam radi po principu "što možeš danas ostavi za sutra". Šta je problem da izaberu danas predsednika? Nego, više zasedanja, više dnevnica.

Rade

03.08.2020. 09:51

U skladu sa izbornim rezultatima tacno se zna koliko cijih poslanika u klupama ce se danas naci, a ostale funkcije i tela ce se kasnije izabrati, u skladu sa medjustranackim dogovorima.

Veljko

03.08.2020. 10:59

Najsvečaniji momenat za svakog poslanika jeste polaganje zakletve. Čestitam im i želim da unesu novu energiju u parlament , da se dogovaraju a ne svađaju, da se saslušaju i u demokratskoj raspravi dođu do pravog rešenja za Srbiju.