U SKUPŠTINI SRBIJE: Danas konstituisanje 12. saziva, odmah posle zakletve kraj prve sednice

S. S. R.

03. 08. 2020. u 07:39

U KLUPE zakonodavnog doma, danas će se, dan pred krajnji rok za konstituisanje parlamenta, useliti 12. skupštinski saziv.

У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Данас конституисање 12. сазива, одмах после заклетве крај прве седнице

Foto: Arhiv "Novosti"

Prema našim informacijama, plan je da se samo verifikuju mandati i položi zakletva, a ostale tačke dnevnog reda - izbor predsednika, potpredsednika i sekretara, ostave za neki drugi dan, verovatno posle 10. avgusta. Sednica bi trebalo da traje kratko, a poslanici će sa maskama, u skladu sa preporukama zbog epidemije virusa korona, sedeti između pleksiglas pregrada, na bezbednoj udaljenosti, a deo njih i na balkonu velike sale.

Kadrovska rešenja i dalje nisu definitivno dogovorena, pa će zato izbor biti održan kasnije. Najozbiljniji kandidat za mesto predsednika Skupštine je naprednjak Vladimir Orlić, a u javnosti je pominjano ime i sadašnjeg potpredsednika Vladimira Marinkovića, ali i Marije Obradović, koji su takođe članovi SNS. Ipak, moguće je da će slika biti jasnija kada se sazna i ko će biti u vladajućoj koaliciji, a ko opozicija.

U skladu sa izbornim rezultatima, u klupe će sesti 188 poslanika iz tima oko naprednjaka, 28 parlamentaraca iz SPS i JS, dok će sa liste SPAS-a, kao najmlađe parlamentarne stranke, biti delegirano 11 predstavnika. Ipak, u njihovom klubu će biti deset poslanika, jer je Vladan Glišić, zbog nesuglasica sa liderom Aleksandrom Šapićem, odlučio da nastupa samostalno. Manjine će imati predstavnike sa četiri liste. Savez vojvođanskih Mađara imaće devet, koalicija SPP i Makedonaca četiri, a po tri poslanika SDA i Albanci. Oni će se rasporediti u desetak poslaničkih klubova.

Danas samo verifikacija mandata, izbor čelnika verovatno posle 10. avgusta

Sednici će predsedavati najstarija među poslanicima Smilja Tišma iz grupe SPS-JS, koja ima 91 godinu.

- Spremna sam. Biću u parlamentu u 8.30 radi poslednjih priprema za vođenje sednice - rekla nam je Tišma, koja je kao dete preživela strahote logora NDH.

Ona će voditi plenum do izbora predsednika, a pomagaće joj najmlađi poslanici iz drugih grupa.

Zbog najava poslanika bivšeg saziva Srđana Noga da bi "naslednike" trebalo gađati iz pejntbol puške, ispred parlamenta biće više policijskih snaga nego što je uobičajeno.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (29)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna