POPOVIĆ: "Oluja" završni čin ustaške genocidne vertikale

Tanjug

02. 08. 2020. u 10:03

ПОПОВИЋ: Олуја завршни чин усташке геноцидне вертикале

Foto: Tanjug

PREDSEDNIK Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je danas da zločinačka akcija "Oluja", u kojoj su pre 25 godina ubijene hiljade i proterane stotine hiljada Srba sa svojih ognjišta u Hrvatskoj, predstavlja završni čin ustaške genocidne vertikale koja se protezala tokom čitavog 20. veka i koja će zauvek ostati upisana kao jedna od najmračnijih stranica u istoriji evropskog kontinenta.

"Ta genocidna vertikala započeta je tokom pokolja i vešanja srpske nejači i starih od strane ustaša u Mačvi tokom Prvog svetskog rata, nastavljena sistematskim ubijanjem stotine hiljada Srba u Jasenovcu i drugim logorima smrti u NDH, a svoj završni čin ona je dobila u takozvanoj operaciji ''Oluja'', najvećem etničkom čišćenju jednog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta od vremena Drugog svetskog rata", naveo je Popović u izjavi za javnost.

On tvrdi da istorijske činjenice pokazuju da se državnost današnje Republike Hrvatske, pravne naslednice Pavelićeve NDH i najmlađe članice EU, isključivo temelji na sistematskom ubijanju i progonu Srba.

"Zbog toga je nezamislivo i neprihvatljivo da bilo koji čovek, koji sebe zove Srbinom, prisustvuje obeležavanju ''Oluje'' i time legitimizuje i abolira zločine hrvatskih ustaša počinjene tokom ovog etničkog čišćenja srpskog naroda iz Krajine", smatra Popović.

On je ocenio da Srbija više nema razloga da kleči i da se ponižava. "Naša zemlja se danas uspravlja i jača svoje političke, ekonomske i odbrambene kapacitete", naglašava Popović.

Kaže da sa jačanjem ekonomije i pozicije Srbije u međunarodnoj zajednici, jača i nacionalni osećaj i ponos što pripadamo časnom srpskom narodu, koji se kroz čitavu svoju istoriju borio protiv onih koji su želeli da okupiraju, proteraju i sistematski unište druge narode u Evropi.

Popović ističe da će zato Srbija i ove godine dostojno obeležiti "Oluju", da pokaže svetu da ne zabravlja svoje stradalnike, ali i da upozori zločince, ali i sve one koji bi mogli da imaju slične ideje u budućnosti, da to više nikada nikome neće dopustiti bez snažnog odgovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

maniks

02.08.2020. 11:02

Sve tacno g.Popovicu i svi znamo da se ustase ni na ovome nece zaustaviti. Sta ce Srbija da preduzme ,hoce li i dalje da ceka ili ce poceti da vraca hrvatima ono sto su cinili Srbima .Bez reciprotiteta nema pomirenja. Hrvatima mora sve da se vrati sa kamatom sta su cinili Srbima kad tad bez toga nema pomirenja.

Mišo Peć

02.08.2020. 11:21

Pa ovaj Milošević i nije Srbin,sam kaže da mu se otac borio na stranu hrvatskih paravojnih snaga protiv regularne JNA,samo mi nije jasno gde baš njega,odnosno po čijim instrukcijama ga Pupovac predloži za potpresednika u hrvatskoj vladi,to uopšte nije slučajno niti je to baš bila volja Pupovca.