DAČIĆ O PROSLAVI U KNINU: Nadam se da Srbi u Hrvatskoj neće ići na proslavu “Oluje”

Tanjugakcija "olu

29. 07. 2020. u 09:50

MINISTAR spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se nada da predstavnici Srba u Hrvatskoj neće ići na obeležavanje godišnjice operacije "Oluja".

ДАЧИЋ О ПРОСЛАВИ У КНИНУ: Надам се да Срби у Хрватској неће ићи на прославу “Олује”

Foto: Tanjug

Dačić je za RTS rekao da se o tome nije konsultovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da će to učiniti, kako bi usaglasili stavove, ali je istakao da smatra da je poziv Srbima da prisustvuju obeležavanju "Oluje" nečuvena politička provokacija.

Komentarišući izjavu potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića iz Samostalne demokratske srpske stranke da će odluku o odlasku na proslavu doneti najkasnije početkom sledeće nedelje, Dačić kaže da svako ima pravo na mišljenje, ali da smatra da odlazak predstavnika Srba ne bi bio u interesu Srba jer su Hrvatima Srbi potrebni da bi oprostili Oluju.

"Pošto sam čuo izjavu da je to žrtvovanje... To sigurno nije žrtvovanje za srpske interese, već više za interes Hrvata", ocenio je Dačić.

Kaže da je Hrvatska zemlja koja je izvršila etničko čišćenje svojih građana, da je pre Oluje u toj zemlji živelo 560.000 Srba, a sada 180.000 i upitao "gde su ti Srbi".

Hrvatski premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković rekao je 27. jula da bi bilo "jako dobro i korisno" kada bi na obeležavanje godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u Kninu došao i potpredsednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević i dodao da se razgovara o mogućnosti da ove godine predstavnici vlade obeleže i srpska stradanja.

Milošević je juče rekao da odluka o njegovom odlasku na proslavu godišnjice akcije "Oluja" još nije doneta, ali da je spreman na svaki gest koji bi poboljšao status srpske zajednice u Hrvatskoj i atmosferu u hrvatskom društvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!