DAČIĆ: Papir u Briselu bio bi potpuni promašaj

Tanjug

29. 07. 2020. u 18:16

ДАЧИЋ: Папир у Бриселу био би потпуни промашај

Foto: Novosti

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ističe da bi bilo kakav papir koji bi eventualno Srbiji u Briselu ispostavljao maksimalističke zahteve bio potpuni promašaj.

Dačić je za B92 rekao da čvrsto stoji iza predsednika Srbije Aleksandra Vučića u stavu koji bi štitio državne i nacionalne interese.

On je ponovio stav da se Srbija sama izborila da se pitanje KiM vrati na dnevni red, i to, kako je naveo, zaslugom sadašnje vlasti, od 2012. naovamo i ocenio kako su razgovori o političkom rešenju pitanja Kosova i Metohije nepovratan proces.

- To je nepovratna činjenica, mišljenje Srbije je važno i relevantno. A što nam EU daje papir ako je rešeno? Ne bi nas ništa pitali da mogu da izglasaju to sve, da može Kosovo da bude članica UN- kazao je Dačić.

On je rekao da će pritisaka na Srbiju svakako biti "i spolja ali i iznutra".

- I nasilne demonstracije su bile lakmus-papir, da se poruči Vučiću - ako ne slušas, možemo da te srušimo - naveo je ministar.

Povodom zahteva Prištine za novim priznavanjima nezavisnosti, Dačić je ispričao kako je Ričard Grenel (specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog BG-PR) preneo predstavnicima Srbije da je Priština prihvatila da obustavi kampanju za priznavanje Kosova i učlanjenje u međunarodne organizacije.

- Kada sam pričao sa Vučićem, i on je rekao, a i ja, da mislimo da lažu. I oni sad kažu: ''mi smo to obećali Grenelu, pa to je bilo za Amerikance, a pošto do sastanka nije došlo mi uopšte nemamo te obaveze, jer Briselu nismo ništa obećali - navodi Dačić.

On je kazao da su međunarodne reakcije "nemušte" i upozorio da ako Priština nastavi sa svojom kampanjom, da će i Srbija "raditi svoj posao".

Povodom zahteva takozvanog Kosova za saradnju sa Europolom (agencija za borbu protiv kriminala), Dačić kaže da će Srbija "prikupljati podatke i utvrđivati činjenice" oko toga.

Objašnjava da se Priština već prijavila za Euroimage pri Savetu Evrope.

- Potpisivanje radnog aranžmana s njima pokazuje da Priština želi da podigne saradnju na viši nivo, na nivo ravnopravnih država", naveo je Dačić i dodao da Europol ne prima u članstvo one koji nisu u EU te da Srbija takođe ima radni aranžman sa tom organizacijom.

Kako kaže, Kosovo se dosad pominjalo uslovno, odnosno sa zvezdicom, a sada je pitanje kakav je taj radni aranžman.

- Ali, to svakako jeste vetar u leđa njihovim nastojanjima - dodao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mišo Peć

29.07.2020. 19:37

Nebi me iznenadilo da medjunarodna zajednica izadje sa takvim papirom jer su više i vrapci ukapirali da Srbija na sve njihove zahteve olako popušta,nećemo raditi na otpriznavanju Kosovske nezavisnosti a Priština se u medjuvremenu učlanjuje u kojekakve medjunarodne organizacije,šta bi sa garancijama o formiranju ZSO plašim se da smo prešli i preko toga.Doklećemo više verovati toj medj.zajednici koja nas obično uvek prevari.

Srbin sa Kosova

30.07.2020. 09:22

Рече потписник Бриселског споразума ономе који га је аминовао, и остаде жив.

ZASTO SE UOPSTE PREGOVARA U BRISELU

06.08.2020. 19:17

BRISEL (EU) JE JEDAN OD GLAVNIH OKUPATORA, koji su nacistickom metodom okupirali i oteli Kosovo i Metohiju. Za resavanje kosovskog problema, samo je merodavna Rezolucija 1244 i SB UN, sve ostalo je ilegalno, kako od medjunarodne zajednice tako i od srpske vlasti. BEZ RUSIJE NEMA RESENJA, nema resenja koje ce zadovoljit srpske interese. Ako kojim slucajem agresori, EU, NATO i SAD donesu neke odluke, budite sigurni da ce bit na nasu stetu.