PREDSEDNIK VUČIĆ: Za Srbiju je Dejtonski sporazum sveto pismo

O. M.

četvrtak, 23. 07. 2020. u 13:17

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: За Србију је Дејтонски споразум свето писмо

Foto: D. Pozderović

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić, koji je u poseti Banjaluci, kaže da se na sastanku sa predstavnicima Republike Srpske, između ostalog, razgovaralo o izgradnji aerodroma u Hercegovini, na lokaciji između Trebinja, Bileća i Gacka.

- Želimo da tu izgradimo aerodrom i da time upravljamo. To možda finansijski nije isplativo, ali je za Srpsku od strateškog značaja. Spremni smo da uložimo značajan novac i da zaposlimo ljude iz Srpske, a naša delegacija je spremna da već u ponedeljak ide u Trebinje i proceni koja je lokacija dobra i šta se može učiniti-rekao je Vučić.

-Govorili smo oko izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo i Beograd - Banjaluka. To su dve važne stvari-kaže predsednik Srbije.

-Obavezali smo se i spremni smo da platimo milion maraka za izgradnju paviljona studentskog centra. Imamo dobru likvidnost i solventnost i to možemo da uplatimo odjednom. Očekujemo da će oba parlamenta i sve stranke podržati zakon o zaštiti našeg jezika i ćirilice. Tu ćemo takođe dati značajnu podršku izdavačkim kućama za štampanje knjiga na srpskom jeziku. To su vrlo dobre i konkretne stvari. Srbija će, ukoliko bude potrebe, pred kraj godine Srpskoj pružiti još jednu finansijsku injekciju-kaže Vučić.

Ponovio je da je za Srbiju Dejtonski sporazum sveto pismo.

-Naša obaveza je da pomognemo našem narodu. Naravno poštujući i odnose sa BiH u celini. Mi smo garant sprovođenja Dejtonskog sporazuma i voleli bi smo da stvari ostanu unutar toga, onako kako sam i razumio predsednika Dodika. Za sve druge ideje koje je Dodik iznosio i koje smo čuli na sastanku naša je dužnost da ih saslušamo, a želeli bi da neke vidimo i u pisanom obliku-istakao je Vučić, navodeći da će odgovore moći da dobiju prilikom nekih narednih sastanaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

star

23.07.2020. 14:20

Srbija poštuje sve potpisane sporazume, kako Dejtonskog, koji se tiče Republike Srpske, tako i Briselskog, koji se tiče KiM, ali mnogi bi te sporazume da pogaze.

Nn

23.07.2020. 20:00

Dejtonskim sporazumom je uspostavljen mir, a mir je svetinja, iznad svega je i osnov je za sve, u miru mozemo sve da postignemo, i dogovor i saradnju i realizaciju raznih projekata i medjusobno da se pomazemo i podrzavamo.

Milica

23.07.2020. 22:51

Drugim recima , nametanje "duha" Dejtonskog sporazuma nece proci , iskljucivo trazimo da se postuje pozicija Republike Srpske nastala iz izvornog akta Dejtonskog sporazuma.