SVI SE NAORUŽAVAJU: Vučić kaže da se nešto čudno dešava u regionu

Tanjug

22. 07. 2020. u 21:20

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas, komentarišući vest da Nemačka naoružava tzv. vojsku Kosova, da se "nešto čudno" dešava svuda u regionu jer se svi naoružavaju i poručio da će Srbija biti u stanju da se zaštiti.

СВИ СЕ НАОРУЖАВАЈУ: Вучић каже да се нешто чудно дешава у региону

Instagram Printskrin buducnostsrbijeav

- Ja se nadam da to naši nemački partneri neće da urade, ali postoji neizvesnost za budućnost i svi se u regionu naoružavaju neverovatnom brzinom - rekao je Vučić za RTS. Ruski portal Sputnjik javio je da vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova, uz odobrenje kancelarke Angele Merkel. Vučić je večeras rekao da je od Vojno-obaveštajne agencije tražio podatke čim je video vest na Sputnjiku.

- Ne mislim, mada ne isključujem da će dobijati tenkove "leopard", ne isključujem mogućnost i naše službe kažu da je moguće da će dobiti oruđe za uništenje protivoklopnih vozila i helikoptera i niskoletećih aviona, što je poznato nemačko oružje, kao i puške G-36 - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će srpska namenska industrija ponovo dobiti ogromnu podršku države, kao i da je Srbija nabavila belgijske "skar" puške, da se unapređuje modularna puška u Kragujevcu... "Nešto se čudno dešava, svi se naoružavaju u regionu", rekao je Vučić. Komentarišući to što nemački zakoni zabranjuju da se oružje izvozi u zemlje koje nisu članice NATO, Vučić je napomenuo da Srbija pre nekoliko godina nije mogla da dobije od Nemačke hekler i koh puške i da se zato opredelila za belgijsku pušku, koja je takođe fantastična. Kaže da je danas dobio izveštaje za kompletan region od predstavnika Vojske Srbije i da se iznenadio kada je to video, jer dva i po meseca nije gledao te izveštaje. Kako kaže, Srbija zaostaje za Hrvatskom kad je reč o oklopnim točkašima i da će zato napraviti najveću narudžbinu od domaće industrije za Lazara i Miloša i remontovanje pešadijskih vozila. Dodao je i da Srbija ima svojih prednosti, o kojima ne bi govorio. Vučić je rekao da postoji ogroman problem sa obukama i dodatnim naoružavanjem takozvane kosovske vojske, ali je poručio da će Srbija biti zaštićena. Poručio je i namenskoj industriji da će ponovo dobiti ogromnu podršku države Srbije i da "treba da se uozbilje".

Vučić je naveo i da je to što su Amerikanci u jednom trenutku najavili da postoji mogućnost da napuste bazu Bondstil na KiM dovelo do toga da pojedini NATO partneri žele da ulažu više u podršku kosovskoj vojsci nego ranije.

 - To samo izaziva neizvesnost i nesigurnost, ali mi ćemo biti u stanju da sačuvamo sebe, zemlju i narod", rekao je Vučić. Prema navodima Sputnjika, vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova, a u fokusu im je i dopuna lakog artiljerijskog oružja i savremeno pešadijsko naoružanje čiji dobar deo Kosovo već poseduje. Kako tvrdi Sputnjik, kosovski Albanci su do sada isplatili Nemackoj oko 170 miliona evra za kupovinu oružja, opreme i obuku pripadnika KBS -a, a pregovaraju o nabavci nove ture nemackih automatski puška G-36 (Hekler i Koh) i tenkovima „Leopard 2". Sputnjik ukazuje da Nemačka time što naoružava Kosovo, krši spostvena pravila i zakone, jer odredbom iz 1971. postoji nacelna zabrana da se oružje izvozi u zemlje koje nisu clanice NATO. Kako bi opravdala status četvrtog najvećeg izvoznika oružja na svetu sa 5,8 odsto udela u tržištu oružja, ova odredba je zamenjena komplikovanim procesom, pa tako u „spornim" prodajama oružja poslednju reč ima Savezni savet za bezbednost, koji predvodi kancelarka Angela Merkel i još nekoliko resornih ministra nemačke vlade, navodi se na sajtu. Kako dodaje Sputnjik, ovaj Savet odobri oko 60 odsto zahteva proizvođača oružja za izvoz u zemlje koje nisu članice EU ili NATO, pokazala je studija Hesenske fondacije za istraživanje mira i konflikata (HSFK), urađena po nalogu nevladine organizacije Grinpis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (31)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!