PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je, povodom nacionalnog praznika Francuske, čestitku predsedniku Emanuelu Makronu, u kojoj je naveo da Srbija i Francuska i danas dele vrednosti na kojima počiva savremena Evropa i da očekuje da se veze dva naroda ponovo razmahnu.

Komentari (73)

Sara

14.07.2020. 15:17

@Maja - Za sada odnosi dve države idu dobro, kao i sa svim bitnim državama, zahvaljujući predasedniku Vučiću Srbija je napokon dobila mesto u Evropi koje i zaslužuje

Veljko

14.07.2020. 10:24

Nikada nećemo zaboraviti nesebičnu pomoć Francuske srpskim ratnicima, herojima, koji su ratovali za slobodu Srbije. Vežu nas i Francuze iste stvari, borba za slobodu! Srećan im praznik!

Ivana

14.07.2020. 20:02

Makron i Vučić zajedno treba da rade na zajedničkoj saradnji i sprovođenju zajedničkih infrastrukturnih projekata. Svaka saradnja sa Francuskom Srbiju može da ojača.

Petar Veliki

14.07.2020. 22:33

Ево колико је износило тзв. пријатељство Француске према Србији. На неспремност југословенске владе да плати ратне дугове, Французи су почели да одлажу и избегавају потписивање уговора о пријатељству две земље. И не само то, дипломате из Париза на сваком су кораку правиле разноразне сметње у њеним контактима са другим земљама. Суочена са оваквим стањем, Влада Краљевине СХС прихвата да Французима исплати тражену суму али не у злату већ у девалвираним францима што је представљало шестину „укупног ратног дуга“. „Галским певцима“ није падало на памет да прихвате ову варијанту и наставили су да отежавају било какву сарадњу на релацији Београд – Париз. После четири године „замрзнутог конфликта“, крајем децембра 1925. Французи излазе са новим предлогом – да Југославја плати једну мању суму, односно, првобитну умањену за хиљаду милиона франака (од 1.162,5 милиона франака). Међутим, Београд није ни на то пристао, јер су његови подаци говорили другачије. У марту 1928. Влада Француске је тражила од Београда да потпише уговор којим се питање ратних дугова Србије предаје на арбитрирање Међународном суду у Хагу. Али, челни људи Краљевине Југославије то не прихватају, већ износе податак да је дуг Србије, односно Југославије, 157,3 милиона старих златних франака. Француска остаје при свом захтеву тражећи да се без изговора плати милијарда и 162 милиона франака, у злату, али су обрачунали и камату тако да је дуг нарастао на – 2,4 милијарде франака у злату. ТОЛИКО О ПРИЈАТЕЉСТВУ: Француска нам је и пертле наплатла у сувом злату. Зато је потпуно свеједно где бацити споменик на Калемегдану – у Саву или Дунав, неважно је.

Tina

14.07.2020. 23:27

Verujem da ce nasi u buducnosti biti jos bolji, i da ce rezultirati jos vecom medjusobnom saradnjom i podrskom. Pridružujem se čestitkama.