POVODOM NACIONALNOG PRAZNIKA: Vučić uputio čestitku Makronu

Tanjug

14. 07. 2020. u 08:14

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je, povodom nacionalnog praznika Francuske, čestitku predsedniku Emanuelu Makronu, u kojoj je naveo da Srbija i Francuska i danas dele vrednosti na kojima počiva savremena Evropa i da očekuje da se veze dva naroda ponovo razmahnu.

ПОВОДОМ НАЦИОНАЛНОГ ПРАЗНИКА: Вучић упутио честитку Макрону

Foto: D. Milovanović

-Čestitam Vam praznik, dan kada Francuska proslavlja neprolazno pravo čoveka na slobodu, jednakost i bratstvo. Četrnaestog dana svakog jula podsećamo se da su i za nas, građane Srbije, francuske nacionalne vrednosti trajan uzor- naveo je Vučić u čestitki.

Ako je, kako kaže francuska izreka, "prošlost najbolji prorok budućnosti", očekujem da se veze srpskog i francuskog naroda, koje su bile neraskidive u najtežim istorijskim okolnostima i koje su nailazile na različite izazove, sada ponovo razmahnu, naveo je Vučić.

-Vi ste im, Vašom prošlogodišnjom posetom Beogradu i srčanim govorom ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj, dali snažan podsticaj, jer ste pokazali posebno poštovanje prema srpskom narodu, kao što je to davno učinio Vaš sunarodnik Alfons de Lamartin kada je rekao da je „srpski narod imao ponosito srce koje se moglo rascepati, ali ne i saviti, kao što se ne može saviti ni srce hrasta u gori"- navodi Vučić.

On je u pismu zahvalio za srdačno gostoprimstvo, koje mu je Makron ukazao prošle nedelje u Parizu.

-Tim nezaboravnim izrazom uvažavanja ste pokazali koliko je Vaše poštovanje za moju zemlju. Srbija, budite uvereni, zna da uzvrati na Vaš prijateljski odnos, koji odlikuje i razumevanje za naše stavove- poručio je Vučić.

Vučić je naveo da Srbija i Francuska i danas dele vrednosti na kojima počiva savremena Evropa i da je uveren da će Srbija imati Makronovu podršku da ostvari evropski put, u korist mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

-Snaga Francuske je i snaga Evrope i zato, uz iskrene čestitke povodom nacionalnog praznika, upućujem Vam i najbolje želje za dalji napredak Vaše zemlje i blagostanje svih njenih građana. Primite, gospodine predsedniče, srdačne pozdrave i izraze posebnog uvažavanja-navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (73)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta