ZELENSKI VIŠE NEMA LEGITIMITET: Putin se oglasio o pregovorima sa Ukrajinom

Novosti online

24. 05. 2024. u 17:16

POLAZNA tačka za Rusiju je da Vladimir Zelenski više nema legitimitet, poručio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na konferenciji za novinare posle sastanka sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

ЗЕЛЕНСКИ ВИШЕ НЕМА ЛЕГИТИМИТЕТ: Путин се огласио о преговорима са Украјином

Foto: Profimedia

- Naravno, svesni smo da je legitimitet aktuelnog šefa države okončan - rekao je Putin.

Predsednički mandat Zelenskog istekao je 20. maja. Predsednički izbori u Ukrajini 2024. godine otkazani su zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije. 

Ruski lider je napomenuo da je Moskva uvek bila otvorena za pregovore.

- Što se tiče pregovaračkog procesa, govorio sam o tome mnogo puta i ovde u Minsku želim ponovo da istaknem: Rusija nikada nije odbila te pregovore... Nismo nikome zabranili (da pregovara); mi smo za pregovore - dodao je predsednik Rusije.

On je dodao da nastavak pregovora mora biti zasnovan na "zdravom razumu", ali i da se u slučaju pregovora mora uzeti u obzir "realnost na terenu", kao i prethodno postignuti sporazumi u Minsku i Turskoj.

Foto: Profimedia

- Ja polazim od toga da mirovne pregovore treba nastaviti, i to ne na osnovu ultimatuma, već uz pomoć zdravog razuma - rekao je Putin komentarišući pitanje o legitimitetu kijevskog režima i dodao da Rusija mora znati "sa kim može da ima posla".

Predsednik Rusije je napomenuo da odgovor na pitanje o legitimitetu Zelenskog treba potražiti u ukrajinskom Ustavu.

Kako je rekao, jedan od ciljeva predstojeće "mirovne" konferencije u Švajcarskoj je pokušaj zapadne zajednice, koju je nazvao "sponzorima kijevskog režima", da potvrdi legitimitet Zelenskog.

(RIA Novosti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)