POLICIJA, KAMERE,A BIRAČA NIGDE: Prazna birališta obeležila jučerašnji referendum o opozivu gradonačelnika na severu KiM

S.S.R.

22. 04. 2024. u 08:52

NA referendumu o opozivu nelegalno izabranih albanskih gradonačelnika koji je juče ogranizovan u četiri opštine na severu Kosova i Metohije bilo je opštinskih komisija, posmatrača, tzv. kosovske policije koja je sve nadzirala, kamera na mestima za glasanje, ali ne i onog najvažnijeg - birača.

ПОЛИЦИЈА, КАМЕРЕ,А БИРАЧА НИГДЕ: Празна биралишта обележила јучерашњи референдум о опозиву градоначелника на северу КиМ

Foto: Novosti

Srbi nisu želeli da učestvuju u providnoj igri premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija koji je, igrajući se demokratije, organizovao referendum tako da je maltene nemoguće skloniti predsednike opština koji su u fotelje zaseli sa tek po nekoliko stotina glasova na izborima prošle godine, koje su Srbi bojkotovali. U birački spisak su dopisani Albanci, 14 odsto Srba je napustilo KiM za godinu dana zbog terora koji su trpeli, pa naš narod nije želeo da učestvuje u ovom prividu izjašnjavanja.

Tako je u kasnim popodnevnim satima, na mesta za glasanje došlo tek nešto preko 200 ljudi - u Severnoj Mitrovici 64, Zvečanu nijedna, Leposaviću 122, a u Zubinom Potoku 17.

Foto: Novosti

Kamere na biračkim mestima

Pravo glasa na referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu tzv. Kosova ima 46.556 građana, što znači da je glasalo oko 0,44 odsto. Za uspeh referenduma potrebno je da glasala polovina upisanih plus jedan birač. Mnogi od članova opštinskih komisija ne znaju da govore srpski, a ispred biračkog mesta u Banjskoj bilo je oklopno vozilo specijalne policije. Izvršni direktor centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković upozorio je na kamere da su postavljene tako da mogu da snimaju kako je ko glasao:

- Mi smo uložili žalbu CIK, oni kažu da su im rekli u Albaniji, odakle su im donirali kamere, da ih tako postave

Specijalci u opštini

U blizini biračkih mesta u Zvečanu, u kancelariji nekadašnjeg predsednika opštine sada se nalazi NJSO - specijalna jedinica za brzo delovanje koja je deo ROSU. To je jasan pokazatelj da Priština nastavlja sa dovođenjem specijalaca na sever tzv. Kosova i uzimanjem srpske imovine za potrebe policijskih snaga, koje ni ne smeju da budu na severu pokrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)