BRUKA: Parlamentarna skupština dala zeleno svetlo za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope

Novosti online

16. 04. 2024. u 18:24 >> 20:01

PARLAMENTARNA skupština Saveta Evrope, u poslepodnevnom delu sednice, usvojila je preporuku za prijem tzv. Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

БРУКА: Парламентарна скупштина дала зелено светло за чланство тзв. Косова у Савету Европе

Arhiva

Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Rasprava na plenarnoj sednici počela je nešto pre 17 časova i 30 minuta.

Izveštaj pun nelogičnosti predstavila je izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za prijem tzv. Kosova - Dora Bakojani.

Istakla je da smatra da bi ovo telo trebalo da pošalje preporuku Komitetu ministara za članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope.

Bakojani je istakla da su, i pored pogoršanja situacije, posebno u vezi odnosa prema manjinskim zajednicama, vlasti odlučne da promene stanje, ali ne navodi kako to Priština želi da promeni stanje, imajući u vidu da nema ni traga od ZSO.

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja istakla je da bi se prijemom tzv. Kosova u SE otvorila Pandorina Kutija i da je izveštaj Bakojani dokaz da joj ništa ne znače teritorijalni integritet i suvereniteti država.

- Čestitala bih na onome što radite danas. Ućićete u istoriju kao neko ko je na brutalan način prekršio međunarodno pravo na kojem se zasniva SE. Prijemom nečeg što nije država zaobilaze se pravila SE - podvukla je ona.

Pantić Pilja podsetila je da je prvi uslov uspostavljanje ZSO, što je međunarodna obaveza koju je Priština potpisala pre 11 godina, i što je osnovni preduslov dijaloga.

- Ako dozvolite tzv. Kosovu da pristupi SE bez uspostavljanja ZSO, Zajednica nikada neće biti uspostavljena. Vi ste rekli i napisali da uspostavljanje ZSO smatrate neophodnim uslovom za zaštitu manjinskih prava. Zašto ne govorite o ljudskim pravima Srba na Kosovu i Metohiji? Od kada je Kurtijeva vlada na vlasti etničko čišćenje srpske zajednice je u toku. Masovni egzodus je u toku i 14 odsto Srba napustilo je Kosovo i Metohiju. Srbi su izloženi dnevnim napadima. A vi ne brinete za to. Prištinske vlasti hapse, plaše i pucaju na Srbe. Deset meseci zabranjuje se ulazak srpske robe na Kosovo i Metohiju, uklonjene su ćiriličke table, a dinar je zabranjen što ugrožava živote preostalih Srba - objasnila je ona.

Podsetila je da niko nije odgovarao za pokušaj ubistva dvojice dečaka proteklog Božića.

- A vi ste odlučili da nagradite sve te jednostrane mere Prištine sa viznom liberalizacijom, prijemom u NATO i u SE. Ono što činite je presedan kojim otvarate Pandorinu kutiju. Pokazujete da vam teritorijalni inetgritet i suverneitet ništa ne znače. Status naše južne pokrajine jasno je regulisan Rezolucijom UN 1244 i Kosovo i Metohija će uvek biti deo Srbije. Možda smo mala zemlja, ali za razliku od vas imamo integritet i nećemo se nikada predati i pokoriti - podvukla je Pantić Pilja.

Ona je istakla da će Srbija razmotriti da li će ostati članica organizacije koja krši međunarodno pravo.

- Živela Srbija! - poručila je ona.

Poslanik iz Srbije Dunja Simonović Bratić istakla je da je izveštaj Dore Bakojani „propast“ ne samo za samo za osnovne vrednosti na kojima počiva Savet Evrope, već i za zdrav razum, pa i za samu Evropu.

Istakla je da je izvestilac Dora Bakojani prekršila sve prodecure pripremajući izveštaj.

- Menjala je mišljenje na dnevnom nivou, od tri uslova za članstvo, došlo se do jednog, pa je i on postao simbiličan. Srbi, koji pate pod režimom Aljbina Kurtija nisu se našli u izveštaju, bio je važniji amandman o LGBT zajednici, od ugroženih života srpske dece - poručila je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?