"DIREKTNO IZNOSE PRETNJU U PISMU BORGU" Brnabićeva otkrila - Opozicija pozvala OEBS da posreduje u "postizbornoj krizi" (FOTO)

Novosti online

16. 04. 2024. u 14:10

PREDSEDNICA Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić obraća se građanima Srbije. Brnabićeva je između ostalog otkrila da su predstavnici opozicije okupljene oko liste "Srbija protiv nasilja" poslali pismo predsedavajućem OEBS-a Ijanu Borgu, gde prete daljim konfliktom u Srbiji.

ДИРЕКТНО ИЗНОСЕ ПРЕТЊУ У ПИСМУ БОРГУ Брнабићева открила - Опозиција позвала ОЕБС да посредује у постизборној кризи (ФОТО)

FOTO: ATAImages

- Druga stvar, koja mi je bila posebno zabavna, moram reći. Političke stranke i pokreti oko Đilasove liste "Srbija protiv nasilja" obavestili su me danas, i hvala im na tome, da su se pre četiri dana, 12. aprila, obratili OEBS-u zvanično, sa zahtevom da OEBS posreduje u nečemu što oni nazivaju "postpredizbornom krizom u Srbiji". Imate ljude koji su bacali drvlje i kamenje na mene što sam na sastanak u svojstvu posmatrača pozvala ambasadore OEBS-a, Amerike, Norveške i EU delegacije u Srbiji, a nisu imali pravo glasa. Nisu se ni javljali za glas niti sam ja tražila neko mišljenje - rekla je predsednica Skupštine.

Citirala je njihove izjave od pre samo nekoliko dana, dan pre nego što je poslato pismo OEBS-u, u kojima Ekološki ustanak, kao i Miloš Jovanović, navode da je "ponižavajuće da pitanje izbornih uslova u Srbiji rešava strana ambasada".

Foto: Printscreen

Brnabićeva je pojasnila da samo nekoliko dana kasnije oni zovu OEBS da moderira dijalogom u okviru Skupštine Srbije.

- Samo dan kasnije imate ovo pismo Ijanu Borgu, ministru spoljnih poslova Malte, koji predsedava OEBS-u, u kojem ga mole da dođe i posreduje, ne da bude gost, ne da sluša, nego da posreduje, da oni moderiraju našim dijalogom ovde u okviru Skupštine Republike Srbije. Pošto mi sami ne možemo da sedimo i da pričamo, mi koje su sve do jednog izabrali građani Srbije. Mi ne možemo da pričamo, pa OEBS treba da posreduje. "Kako vi kažete, mi ćemo tako da uradimo". Dan pre toga su rekli da ponižavam Skupštinu jer sam pozvala nekog kao gosta. Tako vam izgleda konzistentnost liste "Srbija protiv nasilja" i njihove politike. Svi su se lepo potpisali na to pismo i ljubazno mole predsedavajućeg da kaže ko je njegov posredni predstavnik i ako ima bolji način da predloži kako da se moderira razgovor u Skupštini Srbije. Nit nas je OEBS ovde postavio, niti ima neke veze sa našim mandatima, već samo građani Republike Srbije. Đilasova Srbija protiv nasilja misli da valjda OEBS treba da posreduje između direktno izabranih predstavnika od strane građana Srbije. Tu se potpisao i gospodin Ćuta koji je samo dan pre toga rekao da je ponižavajuće da pitanje izbornih uslova u Srbiji rešava strana ambasada. Pa valjda kada Đilas kaže potpiši, a ti trči pa potpiši. Eto, to tako izgleda - dodala je pokazavši to pismo.

Foto: Printscreen

Brnabićeva je pojasnila da od liste "Srbija protiv nasilja" dobija dva do tri različita zahteva nedeljno, kao i da svaki sledeći nema veze sa onim koji je bio pre samo nekoliko dana. 

- Samo da vidimo koliko su "protiv nasilja". U pismu Borgu oni kažu sledeće - "Srbiji je potrebna hitna, urgentna pomoć OEBS-a pre nego što trenutna post/preizborna kriza eskalira u dalji konflikt. Dakle, oni direkno iznose pretnju da ukoliko ODIHR odmah ne pošalje svoje medijatore, da će kriza eskalirati u dalji konflikt - rekla je Brnabićeva. 

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?