ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Borba za slobodu i izgradnju države najvažnije vrednosti srpskog naroda

Novosti online

14. 02. 2024. u 20:30

MINISTAR rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović otvorila je danas u Narodnom muzeju Kraljevo, u susret velikom prazniku – Danu državnosti Srbije, izložbu „Femina Balcanica: Mater, Matrona, Augusta, Dea. Žena na Balkanu u antičkom dobu".

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: Борба за слободу и изградњу државе најважније вредности српског народа

Foto: Ministarstvo

„Dan državnosti Srbije – Sretenje spaja u sebi dve možda najvažnije borbe za srpski narod u prethodnih više od 200 godina. To su borba za slobodu i za izgradnju sopstvene države, koju obeležavamo kroz sećanje na Prvi srpski ustanak i donošenje Sretenjskog ustava, kojim su postavljeni temeji moderne srpske države", rekla je ona.

Đedović Handanović je ovom prilikom naglasila da smo ponosni što možemo da se prisetimo bogatstva naše istorije i kulture, ćiriličnog pisma, srednjevekovnih crkava i manastira, vladarskih dinastija i ustava, do umetničkih dela Nadežde Petrović i Save Šumanovića kroz izložbe u nekoliko gradova Srbije.

Ona je istakla da su podizanje ustanka i donošenje ustava ostavili su neizbrisiv trag i temelj na kojem je svaka sledeća generacija branila osvojenu slobodu i državnost i razvijala ih dalje u duhu svog vremena.

„I naša generacija takođe ima zadatak da čuva svoju slobodu i svoju državu, kao najveće vrednosti za koje su se borili naši preci. To se radi i kroz očuvanje i jačanje države, u političkom, ekonomskom, i svakom drugom smislu, ali i kroz poznavanje sopstvene istorije i kulture, čemu treba da doprinese obeležavanje Dana državnosti i izložbe poput ove", poručila je ona.

Naglasila je da istoriju ne čine samo bitke, vladari, vojskovođe, doneti zakoni, niti da je ona samo „muška“, već da nju čini i doprinos žena u porodici, kulturi, javnim poslovima, ali i u ratovima, što pokazuje primer Milunke Savić koja je baš iz ovog kraja. 

„Zato je važno da među izložbama kojima obeležavamo Dan državnosti, Narodni muzej Kraljevo organizovao izložbu Femina Balcanica, koja osvetljavaju ulogu žena u antičko doba na Balkanu na čijim temeljima su naredne generacije žena dalje jačale svoju ulogu i osvajale sve veće slobode", zaključila je Đedović Handanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)