VUČIĆ NAKON SASTANKA SA PISTORIJUSOM: Ukidanje dinara potpuno protivzakonito, mi najbolje znamo kako je kad nam udaraju na integritet (VIDEO)

Novosti online

07. 02. 2024. u 16:23 >> 16:47

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom odbrane Savezne Republike Nemačke Borisom Pistorijusom u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА ПИСТОРИЈУСОМ: Укидање динара потпуно противзаконито, ми најбоље знамо како је кад нам ударају на интегритет (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sastanak je počeo u 15.30 sati na Andrićevom vencu.

Nakon sastanka, Vučić i Pistorijus se obraćaju medijima.

Pitanja novinara

Na pitanje novinara FAZ o mešanju stranih faktora u izbore i o predočavanju dokaza o tome, Vučić kaže da nije mislio na Rusiju kada je govorio o tome.

- Čim završimo izveštaj predstavićemo ga. Da li postoji ruska propaganda, pa postoji. Postoji i neka druga. Samo morate imati u vidu da onoliko koliko ste vi osetljivi na mešanje u vaše stvari, i mi smo osetljivi na to. Mi smo ozbiljna zemlja i država, i ne sastavljamo izveštaje na osnovu glasina. Mi ćemo prvo partnere obavestiti o tome, da dobijemo prave odgovore. A ne da predstavljamo stvari sa društvenih mreža. To nije ozbiljno - rekao je on.

Pistorijus na pitanje na osnovu čega Nemačka naoružava Prištinu kaže da Berlin naoružava i Srbiju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Mi ne isporučujemo ofanzivno oružje, već samo za odbranu. Iz naše perspektive mi smo priznali Kosovo, i naš cilj u regionu su mir i stabilnost, kao i zajedničko približavanje EU. Važni su tu dobrosusedski uslovi, i to je osnovni preduslov za stabilnost - rekao je on.

Predsednik Vučić kaže da je danas Priština protivpravno zaustavila transport sa novcem.

- Ako je Priština suverena država, što nas onda pozivate na dijalog. Ako na sve imaju pravo, zašto vam je potrebna Srbija. I na to nema odgovora. Teška je situacija za naš narod i gledaćemo da rešavamo te probleme. Novac ćemo ovako ili onako da rešavamo. Čućete o tome i u mom govoru na sednici SB UN, ako je u međuvremenu ne zatvore. Neke od kvalifikacija koje se dešavaju na KiM, i koje će imati pravne konsekvence - kaže predsednik Srbije.

Pistorijus kaže da je Zapadni Balkan deo Evrope, i da u to nema sumnje, na šta je predsednik Vučić rekao da nije na to mislio.

- Ne postoji odgovor na dva pitanja. Pitanje je po kom to međunarodnom aktu Kosovo može da bude naoružavano, jer taj akt ne postoji. Postoje akti pojedinih država koje su priznale Kosovo. I sa druge strane što se tiče samog dijaloga, mi smo u dijalog pozvani zato što drugačije vidimo pravnu prirodu situacije na KiM. Ako smo tu samo da verifikujemo ono što Priština odluči, mi onda vama nismo potrebni. 11 godina čekamo da se formira ZSO, i to nije urađeno. Činili smo brojne ustupke, a jednu jedinu obavezu koju je Priština prihvatila nije ispunila - odgovorio je predsednik.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na pitanje novinara o ruskom uticaju u Srbiji i putu Beograda u EU, Pistorijus kaže da tu nije reč o ponudama već o perspektivama.

- Naglasio sam koliki značaj Nemačka pridaje stupanju u EU zemalja Zapadnog Balkana. Koliki je ruski uticaj u Srbiji na to će svako dati svoj odgovor. Srbija mora da preuzme odgovornost za svoju ulogu u regionu, i kako će komunicirati sa svim poteškoćama. Nema puta u EU preko konflikata u regionu, i to svakome mora biti u interesu - kazao je Pistorijus.

Vučić je nemačkom novinaru rekao da Rusi koji su u Srbiji su uglavnom orijentisani protiv Putina, dok su Ukrajinci u Srbiji uglavnom sa rusofonih područja i imaju pozitivno gledište na Moskvu.

- To nije veliki broj, oko 50.000. Što se ruskog uticaja tiče, ekonomski je neuporedivo manji nego nemački. Što se političkog uticaja tiče, na nekoga imaju uticaj, na nekoga nemaju. Na predsednika države, predsednika Vlade i Skupštine niko nema uticaj! Niko ne može da mi naređuje, ni iz Vašigtona, Moskve ili Berlina! Hvala gospodinu Pistorijusu što je strateški govorio o našim zadacima i obavezama, ali i našoj budućnosti, pošto verujem da je govorio otvoreno - kaže predsednik Srbije.

Dodaje da Srbija sama donosi odluke, ni pod čijim uticajem, i tako će biti i ubuduće.

Obraćanje Vučića

Iskren i otvorne zragovor sa obe strane, jer kad vodite razgoovr u rukavicama niste sigurni šta ste čuli i rekli.

- Nemačka je za našu zemlju najznačajniji ekonomski partner. Nemačka je prva, Kina je druga.

- Srbija ima veći bruto domaći proizvod nego sve zemlje ZB zajedno. Želimo da napredujemo još brže i naše članstvo ka EU je prioritet. Za nas je jedinstveno tržište jako važno, preduzeli smo određene korake.

Foto: "Novosti"

- Govorili smo o stabilnosti u regionu, imamo različite poglede na KiM, ali smo saglasni da su stabilnost i mir od presudnog značaja, ne samo za ljude na Balaknu već i u Evropi i nikome nije u interesu eskalacija.

- Tačno je kako je Pistorijus rekao ,da sam dao reč da nikoga nećemo iznenaditi svojim vojnim ili drugim potezima, već ćemo čuvati stabilnost, a moja reč znači više od mnogim potpisa koje sam gledao u Evropi i ovde.

- Što se tiče BiH, ja sam to ovde hiljadu puta rekao. Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, nikada nismo dovodili to u pitanje. Podržavaćemo konsenzus tri naroda i Dejtonski sporazum, a ne interpretaciju kako kome padne napamet.

- Nemačka je glavni protagonista nezavisnosti Kosova, mi imamo potpuno drugačiji stav. Razlikujemo se po tom pitanju, a znamo da je dijalog jedini način rešavanja porblema. Mi molimo vas Nemce u okviru EULEKSA, pošto postoji ćutanje, o pokušaju ubistva sedmorici Srba kao i pucanje na decu samo jer su nosili božićno drvo na Badnja veče. Ili oni koji su pokušal ida ubiju Dragišu Galjka. Voleli bismo da se standardi izjednače.

- RS u skladu sa Poveljom UN i potpisanim dogovorima, smatra da je uklanjanje dinara sa KiM potpuno protivzakonito, i da nije pitanje nekih daljih razgovora i odlaganja odluke.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Reč je o direktnoj provokaciji u cilju etničkog čišćenja Srba sa KiM.

- Priključenje EU ostaje naš prioritet. Izbori u Srbiji su bili veoma fer i pošteni. Pozvali smo predstavnike ODIHR-a da posmatraju naše lokalne izbore. To nije naša obaveza, ali smo uradili to zato što mi ništa ne krijemo. Imamo jasan legitimitet za svakoga ko želi da posmatra stanje u našoj zemlji. Smatram da je veoma važno da se poštuju pravila i međunarodne norme. Ali smatram da mora da se smanji mešanje u unutrašnje poslove Srbije, pošto se ni mi ne mešamo u tuđa posla.

Foto: "Novosti"

- Što se tiče odnosa prema Rusiji objasni osam specifičnost pozicije Srbije, Povelje UN, odnosa prema KiM, u skladu sa tim rekao sam da je tačno sve što govori Pistorijus oko teritorijalnog integritera Ukrajine, a mi u Srbiji najbolje znamo kako izgleda kad nekome uskraćujete pravo na teritorijalni itnegritet. Ni na koji način ne ugrožavamo saradnju Ukrajine, učestovovaću na samitu u Tirani. Dve godine nisam video predsednika Putina, osim veoma kratko na samitu u Kini, niti šta krijemo, niti bilo šta radimo protivpravno.

Obraćanje Pistorijusa

- Imali smo kratki, ali otvoreni razgovor, iskren irzagovor. Zato sam veoma zahvalan i ustanovili smo da na Zapadnom Balkanu vlada prosperitot. Srbija je najveća ekonomija na Z. Balkanu i velik iekonomski činilac i trgovinski partner Nemačke. Srbija ima status najveće zemlje Z. Balkana, zbog toga proizilazi velika odgovornost. 

- Zato su važni stabilnost i dobrosusedski odnosi. Srbija neće podržavati secesiju u BiH nego će se podržavati suverenitet dotične teritorije. Eskalacijom može da trpi šteti pristup u EU. Svako mora da napravi kompromise, moraj use premostiti jazovi prošlosti i da se spreči spirala eksalacije nasilja i da uradim osve da se ne podstiču tenzije. Nasilje i pretnje  nisu sredstvo političkog delovanja. 

- Tokom svoje posete Kosovu pozvao sam na dijalog i svaka legitimna mera se mora donosti it na taj način na to mislim na ptianjse dinara mora donositi na takav način. To se mora organizovati da niko ne trpi šetetu i da imam oprelazne rokove.

- Smanjene prisutnih jedinica prisutnih sa Kosovom, važno i potrebno je da Srbija nastavlja istragu od odgađaja prošlog septembra i to je ključno.

- Rusija je donela rat u Ukrajini i ne može se ničim pravdati. On je strašamn za ljude u Ukrajini i pokušaj je podrivanja naše bezbednostzi i načina života u slobodu. EU i NATo podržavaju Ukrajini i uradićemo sve da podržimo borbu.  Nkije reč o pravu jačeg nego samo o jačanju prava, a sankcije su u tome važno sredstvo, a Srbija kao kandidat za EU trebalo b ida se priključi.

- Glasanje Srbije u generalnoj skupštini UN, ajmo da se založimo za završavanje sukoba i da  Ukrajinci sami odlučuju svoju sudbinu.

- Dijalog pod okriljem EU treba nastaviti velikom posvećenošću. Kosovo i Srbija moraj usprovesti dogovore i veoma sam zahvalan predsedniku za njegove jasne reči. On me je uverio da sa strane Srbije na treba očekivati negativni uticaj i da se neće desiti nešto što neće ugroziti region i meni je to jako važno.

- Oko izbora i tu čekamo konačan izveštaj i rkeao mi je predsednik da će ukinitu sve manjkavosti i tu sam veoma zahvalan za tu izjavu. Hvala na dobrom i otvorenom razgovoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (49)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!