PREMIJERKA O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI I BIOTEHNOLOGIJI: Ono što ćemo uraditi do 2027. godine će biti kvantni skok u odnosu na sve do sada

Novosti online

20. 01. 2024. u 18:51

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić, u Palati "Srbija", predstavlja plan "Srbija 2027 - skok u budućnost".

ПРЕМИЈЕРКА О ВЕШТАЧКОЈ ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ И БИОТЕХНОЛОГИЈИ: Оно што ћемо урадити до 2027. године ће бити квантни скок у односу на све до сада

FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Premijerka Ana Brnabić je rekla da su ovo stvari koje fundamentalno menjaju Srbiju.

- 2027. godine Ekspo će biti u Srbiji. Ceo svet će nas gledati, ili će biti ovde. I pitaće se kako je ta mala zemlja pobedila Ameriku, Argentinu i Španiju. Predstavljaćemo pobedničku Srbiju, zemlju inovacija i naprednih tehnologija. Zemlju u kojoj mladi žele da ostanu, a oni koji su otišli žele da se vrate - kazala je premijerka.

Kazala je da sada Srbija za jedan mesec proizvede više nego što je nekada proizvodila za godinu dana.

- A ono što ćemo uraditi do 2027. godine će biti kvantni skok u odnosu na sve do sada. Naš izvoz 2027. godine će biti 10 milijardi evra. Kako da dodatno razvijemo napredne tehnologije? Dva su fokusa - biotehnologija i veštačka inteligencija - rekla je premijerka, i prepustila reč ministarki Jeleni Begović.

Foto: M.Š.

Jelena Begović je rekla da se mladima i talentima mora omogućiti da rade bolje u odnosu na druge zemlje u svetu.

- Ovo je najveće ulaganje u mlade ikada u našoj zemlji. 450 miliona evra se ulaže u izgradnju BIO4 kampusa. Tu će raditi naši najbolji istraživači, profesori, naši talenti i naše kompanije. To će dovesti do dostupnosti modernih lekova, terapija, efikasnije poljoprivrede i zdravije životne sredine. To će omogućiti i da sprečimo odlazak naših najboljih i najpametnijih. Da naši mladi postanu aktivni učesnici u građenju bolje budućnosti Srbije - kazala je ona.

Foto: M.Š.

Premijerka Brnabić je potom nastavila da govori o veštačkoj inteligenciji, i rekla je da je to izazov broj 1.

- Po analizama MMF, zemlje koje nisu spremne za ove promene mogu da izgube čak i do 40 odsto ukupne radne snage. Dobra vest! Srbija je spremna! Srbija je prepoznala ovo kao temu još davno. 2019. godine smo usvojili strategiju razvoja AI. Osnovali smo i državni naučni institut, koji zapošljava preko 60 stručnjaka, od toga veliki broj povratnika iz inostranstva - rekla je premijerka.

Foto M. Š.

Ana Brnabić je rekla da su smernice za etičku upotrebu veštačke inteligencije koje je usvojila Vlada Srbije u Davosu korišćene kao odličan primer kako se to radi.

- Do 2027. godine ćemo samo u AI uložiti preko 70 miliona evra kao država. Na to dolazi i privatni kapital. Zatim ćemo raditi i na još jednom superkompjuteru. UAE, kao jedna od najnaprednijih i najbogatijih država ima samo dva superkompjutera, onda znate šta to znači za Srbiju. I ponovo će biti dat besplatno na korišćenje mladima - dodala je ona.

Premijerka ističe da će dodatno biti uloženo u nove naučnotehnološke parkove.

- Do 2027. godine idemo u proširenje nt parka Niš, kako ti ljudi rade, kapa dole. Novi NT park u Kruševcu, zatim proširenje u Čačku, Beogradu i Novom Sadu. I čitav inovacioni distrikt u Kragujevcu - ističe Ana Brnabić.

Istakla je i važnost projekta Ložionica, ali i kulture, i rekla da ćemo do 2027. godine imati Fakultet muzičke umetnosti, kao i aneks Fakulteta likovnih umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (16)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)