MUSTAFA NEMA PARA ZA ŽRTVE: Sud u Hagu proglasio osuđenika siromašnim, lažna država Kosovo odbija da plati odštetu žrtvama od 207.000 evra

S.S.R.

18. 01. 2024. u 16:26

NEKADAŠNjI pripadnik tzv. OVK Saljih Mustafa, koje je pred Specijalizovanim sudom za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, osuđen na 22 godine zbog ratnih zločina u selu Zlaš, proglašen je "delimično siromašnim" da plati odštetu žrvama i njihovim porodicama u iznosu od 207.000 evra. To znači da on nema novca da isplati sve koji imaju pravo na odštetu.

МУСТАФА НЕМА ПАРА ЗА ЖРТВЕ: Суд у Хагу прогласио осуђеника сиромашним, лажна држава Косово одбија да плати одштету жртвама од 207.000 евра

Mustafi produžen pritvor za još dva meseca / Foto printskrin

Naknadu žrtvama sada bi trebalo da plati tzv. Kosovo, ali oni to odbijaju da učine. Sud je u više navrata, a i sada u novoj odluci pozvao tzv. Vladu Kosova da uspostavi sistem reparacije za sve žrtve, koji će se finansirati iz budžeta, kao što se iz budžeta finansirala i odbrana optuženih pred Specijalnim sudom. 

- Poziva se Kosovo da uspostavi novi mehanizam reparacije za žrtve i preporučuje se osnivanje povereničkog fonda za žrtve zločina - preporučio je sud. 

Ranije je veće Specijalnog suda prihvatilo predlog zastupnika žrtava i naložilo da Mustafa za tri neposredne žrtve isplati 170.000 evra, po 80.000, 60.000 i 30.000 evra, dok će pet posrednih žrtava, protiv čijih bliskih članova porodice je izvršen zločin, dobiti ukupno 37.000 evra, tri po 10.000 evra, jedna 5.000 i druga 2.000 evra.

- Tri neposredne žrtve su oteli i mučili na imanju u Zlašu. Oni su imali i fizičke i psihičke povrede, čije su im posledice ostale i do danas i od kojih se nikada potpuno nisu oporavili. Imaju posttraumatske stresne poremećaje. Osujećeni su im životni planovi, karijere, pretrpeli su i gubitak prihoda. Označeni su kao izdajnici i izopšteni iz zajednice - navela je sudija Mapi Feld Folja. - Posredne žrtve su pretrpele duševni bol. Porodica jednog ubijenog je ožalošćena, povređena, a njihova bol se prenela i na sledeću generaciju.

Kako Mustafa nema novca da plati, sud sada pokušava da nađe mehanizme da se pravda sprovede. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)