PRIZNANJE NA N1: Besmislen haos koji se pravi ispred RIK-a (VIDEO)

Novosti onlajn

18. 12. 2023. u 21:57

PRILIKOM prenošenja protesta dela opozicije okupljenih oko Dragana Đilasa i liste "Srbija protiv nasilja" koji traže ponavljanje izbora u Beogradu, analitičar na televiziji N1 priznao je da haos koji se večeras pravi ispred RIK-a nema smisla.

ПРИЗНАЊЕ НА Н1: Бесмислен хаос који се прави испред РИК-а (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/N1

- Prvostepeni organ je lokalna izborna komisija, a drugostepeni sud. Ovde se prvi stepen ili u potpunosti preskočio, ili je promašena institucija kojoj su se prigovori priložili. Pritom nismo baš sigurni ni kako ti prigovori izgledaju, da li su uopšte uneti u zapisnik ili ne. Zapravo me i ne čudi što u dnevnom redu sednice RIK-a nisu čuli tačku koju su iz opozicije zahtevali. Bilo je još nekih apsurdnih stvari - naveo je analitičar. 

Podsetimo, doktor Miloš Stanić iz Instituta za uporedno pravo pojasnio je da je besmisleno to što opozicija štrajkuje ispred Republičke izborne komisije (RIK) jer oni nisu telo koje odlučuje o gradskim izborima, već da o tome odlučuje Gradska izborna komisija (GIK), a potom i Viši sud.

- Imajući u vidu zakon o lokalnim izborima važeći u Republici Srbiji, važeće telo za odlučivanje o prigovorima na lokalnom nivou je Gradska izborna komisija. Postoje dva pravna sredstva nakon sprovedenih izbora, odnosno u toku izbornog procesa, to su prigovor i žalba. Dakle, telo za odlučivanje o prigovorima je Gradska izborna komisija.  Pošto se radi o gradskim izborima to je takozvani sistem ogledala, a nakon toga po žalbama odlučuje Viši sud, nadležan prema mestu na kojem su se sprovodili izbori. U ovom slučaju bi bio nadležan Viši sud u Beogradu. Tako da je RIK nije nadležna u ovoj pravnoj stvari - rekao je Stanić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)