"GLAD JE ZA PROIZVODIMA NAŠE NAMENSKE INDUSTRIJE" Vučić o turneji po Africi - Da proizvedemo dnevno milion granata, sve bismo prodali

Novosti onlajn

18. 10. 2023. u 11:38

OBRAĆAJUĆI se iz Pekinga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o turneji po afričkim državama koju planira za narednu godinu.

ГЛАД ЈЕ ЗА ПРОИЗВОДИМА НАШЕ НАМЕНСКЕ ИНДУСТРИЈЕ Вучић о турнеји по Африци - Да произведемо дневно милион граната, све бисмо продали

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Planiram da sledeće godine eventualno sa dvoje ministara napravim jednu turneju od 20 dana u Africi, da probamo da posetimo desetak zemalja. Mi imamo veliki ugled, ali naši kapaciteti podrške afričkim zemljama još nisu dovoljni. 

Kako kaže, još moramo da napredujemo, imamo veći broj zaposlenih, ljudi koji mogu da rade, koji neće da budu samo "tašna i mašna", kako bismo učestvovali u izgradnji velikih infrastrukturnih projektima u Africi. 

- Moramo da osnažimo našu namensku industriju, moramo da imamo kapacitete da više proizvedemo. Glad je za proizvodima naše namenske industrije. Moramo da možemo da proizvedemo dnevno milion granata, mina, raketa, pa čak i minobacačkih mina. Sve bismo mogli da prodamo kome god hoćete u svetu. Jer je bukvalno glad za tim. Ali mi nemamo te kapacitete. Uvek pravljeno kao - državna firma, da dobijem posao, tri meseca ću da odem u inostranstvo da radim nešto drugo, još dva meseca ću da odem na bolovanje da završim poljoprivredne radove. I zato nikada nismo bili uspešni. I ovo niko nikada nije smeo da kaže zato što niko nije želeo da se zameri bilo kome, već smo uvek podilazili svima, ne želeći da ističemo probleme. To su problemi sa kojima se suočavamo. I dalje imamo veoma dobre proizvode i naše granate, mine, naša raketna punjenja su među najboljima u Evropi i svetu, zato su toliko i tražena. Uvek je dobro da potražimo i naše nedostatke i da vidimo šta je to što možemo da uradimo i kako sebe da promenimo. Mi ćemo imati veoma ofanzivan pristup, ali tu imate pet sila koje istupaju u Africi. Kako vi da se poredite sa Turskom koja je mnogo snažnija od nas, ali koja ima 47-48 ambasada od 55 zemalja, imaju Turkiš erlajns koji leti do svakog velikog grada, uz ogromne subvencije u milijardama, a nama su hteli da ne dozvole da formiramo ni ER Srbiju. A kada bude stani-pani - ajde leti i vraćaj nam ljude. Kakav god problem da se desi - državo, vadi iz ćupa, šalji i spasavaj nas, a za to vam gotovo nikada neće reći ni hvala - rekao je Vučić. 

- Azija i Afrika su naša budućnost, uz razume se dalji nastavak evropskog puta. Naša sadašnjost je da pokušamo da sačuvamo mir u svetu opšte histerije. Svi hrle, podižu uloge do krajnjeg nivoa, odakle više nema povratka. Ako hoćete da ratujete, svi morate da znate da je cena za to previsoka. Još jedno žarište, u Gazi, nas vodi u šire, regionalne, svetske sukobe. Nadam se da svet to može da izbegne. Guramo da nam zemlja ekonomski brže raste i gledamo da pronalazimo izvore rasta svuda u svetu - dodao je Vučić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić