PREMINUO MARTI AHTISARI

Tanjug

16. 10. 2023. u 09:32

BIVŠI finski predsednik i nekadašnji specijalni izaslanik UN za Kosovo i Metohiju Marti Ahtisari preminuo je u Helsinkiju u 87. godini, objavljeno je na sajtu njegove mirovne fondacije CMI.

ПРЕМИНУО МАРТИ АХТИСАРИ

Foto Tanjug/AP

Ahtisari, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 2008. godine, bio je predsednik Finske od 1994. do 2000. godine, a imao je zapaženu karijeru u Ujedinjenim nacijama i u finskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Osnovao je 2000. godine nezavisnu fondaciju CMI (Inicijativa kriznog menadžmenta), danas poznatu kao CMI - Mirovna fondacija Martija Ahtisarija.

Ahtisari će biti ispraćen uz državne počasti, a datum sahrane biće naknadno objavljen.

Ahtisarijev plan

Srpskoj javnosti Antisari je bio najpoznatiji kao specijalni izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova i Metohije, i po dokumentu, poznatom kao Ahtisarijev plan, u kojem je predloženo rešenje statusa KiM.

Dokument je objavljen početkom 2007. godine pod nazivom "Sveobuhvatni predlog za rešenje statusa Kosova" i njime je, između ostalog, predviđena široka autonomija za srpske opštine, i takozvana nadgledana nezavisnost za KiM.

Sporazum sadrži niz odredbi, članova i aneksa koji se tiču ustavnih, pravosudnih, imovinskih, bezbednosnih i drugih mera kojima bi se regulisao status južne srpske pokrajine.

Ahtisarijev plan su odbacili i Beograd i Savet bezbednosti UN, ali se kasnije pominjao u deklaraciji o nezavisnosti koju je Skupština KiM usvojila 17. februara 2008. godine, čime je Priština jednostrano i protivzakonito proglasila odvajanje od Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)