LAŽIMA SPAJAJU BEOGRAD I BANJSKU: Vlast u Prištini ne bira sredstva ne bi li dokazala da je naša strana umešana u obračun na severu

S.Rovčanin Tomković

11. 10. 2023. u 07:00

POSLE oružanog sukoba u Banjskoj, tokom kojeg je stradao albanski policajac i trojica Srba, Priština ne odustaje od namera da akciju pripiše zvaničnom Beogradu, koji je u nekoliko navrata saopštio da srpske institucije nemaju nikakve veze sa incidentom.

ЛАЖИМА СПАЈАЈУ БЕОГРАД И БАЊСКУ: Власт у Приштини не бира средства не би ли доказала да је наша страна умешана у обрачун на северу

Foto: D. Z.

U najnovijem pokušaju, vlasti koje predvodi Aljbin Kurti objavili su da je u okršaju u Banjskoj 24. septembra, učestvovao izvesni Milorad Jevtić "dokumentujući" ovu tvrdnju njegovim snimcima sa sinom predsednika Srbije Danilom Vučićem implicirajući da i Danilo ima veze sa krvavim događajima. Ubrzo se ispostavilo da su objavili video napravljen 28. juna, na Vidovdan, na kome se vidi Vučić mlađi u Gračanici i da je pored njega pripadnik specijalne jedinice "Kobre" Boro Borčić, koji ima zadatak da brine o bezbednosti sina šef države.

Ova poslednja laž samo je nastavak onih koje iz Prištine dolaze danima. Kurti je u nekoliko navrata govorio da je vlast u Beogradu htela da odvoji sever KiM, da je sprovela teroristički akt, da je Milanu Radoičiću, bivšem potpredsedniku Srpske liste, koji je priznao da je samostalno ogranizovao odlazak u Banjsku, oružje dala Vojska Srbije. Naše snage bezbednosti odmah su demantovale ove navode, a Tužilaštvo je saopštilo do postoje sumnje da je arsenal nabavljen u Tuzli u Federaciji BiH.

Predsednica lažne države Kosovo Vjosa Osmani juče je u Zagrebu, posle sastanka sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem, nastavila u istom ritmu rekavši da je Beograd hteo aneksiju severa i da će "Srbija ponoviti terorističke napade". Ona se zahvalila Zagrebu na podršci u traženju sankcija za Srbiju i rekla da se "Hrvatska početkom devedesetih suočila sa sličnom matricom, tada iz Miloševićevog režima".

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu/Depositphotos

Vjosa Osmani, predsednica lažne države

Ipak, hrvatski predsednik je rekao da Priština treba da formira Zajednicu srpskih opština i ponovio da je "protivnik sankcija, jer su neefikasne i protivne međunarodnom pravu, ako ih ne donosi UN". Za razliku od Milanovića, za kaznene mere protiv naše zemlje se poslednjih dana zalaže hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da mnogi iz međunarodne zajednice nisu verovali rečima predsednika Vučića koji je mesecima upozoravao da je glavni problem na KiM rukovodstvo Kurtija.

- On sve radi kako bi zakomplikovao situaciju na severu Kosova i Metohije sa ciljem da se Srbi proteraju. Njegovo rukovodstvo odbija da sprovede mirovne planove i da formira ZSO što rezultira time da je smenio srpskog komandira policije, da nema Srba među policijom, kao i da dolazi do upada, gde je albanska policija 62 puta upadala na sever KiM što je protivno dogovoru sa NATO. Uloga Srbije u ovom trenutku je da bude dosledna u zalaganju za dogovore, pregovore, kao i da pozove na prekid nasilja nad našim narodom na KiM, kao i da je uloga međunarodne zajednice da konačno izvrši pritisak da se formira ZSO. Da li će ona imati dovoljno snage i želje da ukaže na to gde je problem i da izvrši pritisak na Kurtija, videćemo u narednom periodu jer je on njihov projekat kao i tzv. kosovska nezavisnost, te će učiniti sve da mu progledaju kroz prste za sve što čini.

Portparol EU Peter Stano naveo je da države članice EU nisu videle dovoljno zadovoljavajućih koraka ka istinskoj deeskalaciji i da ne postoji drugi put za Beograd i Prištinu, osim dijaloga.

- Obe strane moraju da shvate da dijalog mora da se nastavi. Kada je reč o istrazi o događajima iz Banjske, kada se ona završi i utvrdi ko je iza napada, onda možemo da preduzmemo određene korake. EU je nekoliko puta stavila do znanja da je spremna na restriktivne mere. Ako ne dođe do deeskalacije, spremni smo da uvedemo određene mere ne samo protiv Kosova, već i protiv Srbije. Čeka se izveštaj o dešavanjima od 24. septembra. Očekujemo punu saradnju od Srbije, ako postoji volja, postoje i načini za saradnju. Nije naše da šaljemo poruku putem javnosti, naši srpski partneri znaju vrlo dobro šta treba da rade i šta se očekuje od njih - kazao je Stano.

Hil: Moramo znati istinu

AMBASADOR SAD u Srbiji Kristofer Hil smatra da "moramo da znamo šta se tačno dogodilo na KiM kako se nešto slično više ne bi ponovilo".

- Bez političkog dogovora i političkih perspektiva ne možemo da krenemo napred i da rešimo ovakve probleme. Jedan od elemenata političkog rešenja za KIM treba da bude regionalna perspektiva, odnosno regionalni pristup rešavanju problema i da ljudi uspostave poverenje i rade na problemima zajedno. Smatram i da neki političari treba da dođu i vide kakav je pristup rešavanju problema na Kosovu. Neophodan je i politički dogovor za Kosovo koji se sastoji iz nekih elemenata, a to su Asocijacija Srpskih opština, kao i jedna šira slika i šira perspektiva za Kosovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REĆI ĆU VAM U POVERENJU! Reakcija ruskih čelnika nakon što je u Beogradu himna Rusije prestala da se intonira tokom dodele medalja (VIDEO)