"TO JE APSURDNO" Zaharova: Zapad optužbama na račun Beograda skreće pažnju sa etničkog čišćenja Srba na Kosmetu

Novosti onlajn

04. 10. 2023. u 13:30

OPTUŽBE prištinskih vlasti nakon incidenta na Kosovu i Metohiji su neutemeljene i neosnovane – bilo kakvi pokušaju da se Srbija predstavi kao ratni huškač su apsurdni, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ТО ЈЕ АПСУРДНО Захарова: Запад оптужбама на рачун Београда скреће пажњу са етничког чишћења Срба на Космету

FOTO: AP/Tanjug

Na pitanje kako Rusija komentariše optužbe prištinskih vlasti na račun Srbije da navodno stoji iza incidenata na KiM tokom kojih su poginula tri Srbina i jedan kosovski policajac, Zaharova je napomenula da je rukovodstvo Srbije već opširno i argumentovano prokomentarisalo te optužbe.

- Nakon toga nema sumnje da su optužbe Prištine neosnovane i neutemeljene. Višegodišnji dijalog Brisela o Kosovu ubedljivo je pokazao da jedina konstruktivna strana koja teži civilizovanom, mirnom, pravnom rešenju je bio i ostao Beograd - prokomentarisala je ona.

EU se u potpunosti diskreditovao kao posrednik, i to ne samo na Balkanu, nego i na primer u Jermeniji, dodala je Zaharova.

- Svašta su obećali, a nisu uradili ništa, osim provokacija koje su dovele do toga da situacija eksplodira koju je bilo potrebno i koja je mogla da se rešava u pravnom i političkom polju s obzirom na sve istorijske specifičnosti situacije. Stoga bilo kakvi pokušaju da se Srbija predstavi kao ratni huškač je apsurdno – to je laž čiji je cilj diskreditacija Beograda, skretanje pažnje sa antisrpskog etničkog čišćenja koje se pokreće protiv Srba u pokrajini - kazala je ona.

Kako je dodala, takozvani 'premijer Kurti' je pretvorio zastrašivanje i ponižavanje nealbanskog stanovništva u novu normalnost.

- Posle njegovih užasnih reči da Srbi na Kosovu treba da 'pate i plate' ne treba da iznenađuje njihova želja da zaštite svoje domove, porodice, decu, sebe, kulturu i tradiciju od uništavanja - poručila je Zaharova.

Što se tiče međunarodnog prisustva na KiM pod okriljem NATO-a i EU, oni nikada nisu ni hteli niti nameravaju da ispune svoj mandat, ocenila je Zaharova.

- Oni samo podilaze Prištini kao što su uvek i radili - zaključila je ona.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Ispraćaj Stefana Nedeljkovića - povorka sa telom prolazi kroz špalir u Kraljevu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)