SANIRAĆEMO SAMI ŠTETU: Eparhija raško-prizrenska o inicijativi kosovskih institucija da poprave štetu u manastiru Banjska

D. Z.

28. 09. 2023. u 17:21

POVODOM inicijative kosovskih institucija da oni izvrše procenu štete u manastiru Banjska nastalu tokom nedavnih sukoba, Eparhija Raško-prizrenska saopštila je da je pričinjenu štetu svakako neophodno popraviti i da eparhija godinama uz pomoć domaćih i međunarodnih dobrotvora obnavlja i štiti svetinje, a među njima i manastir Banjska, koji je jedna od najvažnijih zadužbina kralja Stefana Milutina iz 14. veka.

САНИРАЋЕМО САМИ ШТЕТУ: Епархија рашко-призренска о иницијативи косовских институција да поправе штету у манастиру Бањска

foto eparhija raško prizrenska

Iz Eparhije su komentarisali ministra kulture tzv. Kosova Hajrula Čekua koji svojim izjavama na Tviteru ne samo da se ponovo prisvaja kulturna baština Srpske pravoslavne crkve i negira njen identitet, već ispada i da je "bitnije to što je manastir pre hiljadu godina bio ranohrišćanska svetinja nego da se radi o živom manastiru, što govori o pravom odnosu kosovskih institucija prema našoj kulturnoj baštini."

- Manastir Banjska nije samo kulturno istorijski-spomenik već pre svega svetinja SPC, koja je od velikog značaja za duhovni život našeg vernog naroda, posebno na severu Kosova. Eparhija Raško-prizrenska se godinama suočava sa kontinuiranim negiranjem crkvenog i duhovnog identiteta naše Crkve na Kosovu i Metohiji, u čemu u poslednje vreme prednjači upravo pomenuti ministar - poručuju iz Eparhije. - Istovremeno, Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji se od tih istih institucija negiraju osnovna verska prava, što se najbolje vidi u slučaju neizvršavanja odluke Ustavnog suda Kosova o zemlji manastira Visoki Dečani, koja nije upisana u opštinski katastar već sedam godina.

Dodaju i da "Našoj Crkvi kosovske institucije uporno odbijaju pristup jednom broju naših verskih objekata, gde naši vernici i sveštenstvo ne mogu da pristupe, što je takođe protivno ne samo međunarodnim standardima o verskim slobodama, već i kosovskim zakonima, koje bi te institucije prve morale da poštuju."

- Kosovske institucije trenutno rade i na usvajanju zakona kako bi ukinuli neka od poslednjih prava koja su ostala SPC od tzv. Ahtisarijevog plana, iako se radi o pravima koja su međunarodno garantovana. U takvoj neprihvatljivoj situaciji, naša Eparhija nije voljna da prihvati mešanje kosovskih institucija u život naše Crkve i preuzimanje zaštite manastira Banjska - saopštili su iz Eparhije.

Iz eparhije zaključuju da pomenutu inicijativu pre svega vide kao politički čin koji ima za cilj ne samo stavljanje verske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji pod političku kontrolu kosovskih institucija, već i kao korak ka daljoj degradaciji naših osnovnih verskih sloboda i prava i kulturnoj aproprijaciji naših crkava i manastira.

- Eparhija Raško-prizrenska je sposobna samostalno da angažuje nezavisne eksperte koji bi procenili nastalu štetu, kako bi sopstvenim sredstvima i sredstvima naših dobrotvora obnovila ono što je oštećeno, kao što je činila i u slučaju drugih crkava i manastira koji su pretrpeli oštećenja ili bili skoro uništeni od strane albanskih ekstremista u poslednjih dvadesetak godina - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)