OPOZICIJA NEMA JEDINSTVEN STAV O TOME KAKO ĆE IZAĆI NA IZBORE KOJI SE BLIŽE: Bez strategije za izborni boj

M. St.

14. 09. 2023. u 10:00

IAKO su vanredni izbori na pragu, odluka o tome kako će glasački listići izgledati, odnosno u koliko kolona će opozicija izaći pred birače nije još izvesna.

ОПОЗИЦИЈА НЕМА ЈЕДИНСТВЕН СТАВ О ТОМЕ КАКО ЋЕ ИЗАЋИ НА ИЗБОРЕ КОЈИ СЕ БЛИЖЕ: Без стратегије за изборни бој

Foto: Printskrin

Sudeći po potpisnicima zahteva predatih nedavno na pisarnici Predsedništva, Narodna stranka Vuka Jeremića neće se prikloniti njima. S druge strane, trvenja ima u "prozapadnom bloku", u kom su se zbog fejsbuk-grupe razišli Aleksandar Jovanović Ćuta i Nebojša Zelenović.

Da je Narodna stranka ostala izvan prozapadnog bloka, u kojem su Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Zajedno, Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije i poslanička grupa Pravac Evropa, potvrđuje i nedavno Jeremićevo gostovanje na tribini sa predstavnicima desnog spektra. On je posle toga, zahvalio na pozivu Srpskom pokretu Dveri. Nedavno je i Boško Obradović izrazio želju da se Jeremić prikloni "predizbornom bloku državotvorne, suverenističke i patriotske opozicije, a ne prozapadne".

Poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić zamerio je Aleksiću na izjavi da Narodna stranka treba da se dokaže kako bi zaslužila da bude deo koalicije "Srbija protiv nasilja":

- Pa nama baš to ne pada na pamet. Zato ste i otišli. Zato i valjda ovaj zahtev Vučiću da parlamentarni i gradski izbori za Beograd budu istovremeno. Godinama opozicija traži razdvajanje izbora jer Vučić pravi ključnu prednost na istovremenim izborima na kojima se glasa samo za njega ili samo protiv njega. To je poluga njegove izborne arhitekture. I sad "prava" opozicija baš to zahteva?! To je promocija sporazuma "Vučić-Đilas" iz aprila 2022. godine.

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski navodi da zasad dogovora o koaliciji sa NS nema, ali da državotvorni blok razvija strategiju:

- Mi zasada pratimo narodni instinkt i energiju. Vizija državotvornog bloka je nacionalno okupljanje. I to nije samo uobičajena opoziciona reakcija na vlast u susret izborima, već i odgovor na zeleno-levi sektor opozicije koji je pod kontrolom Brisela.

Direktor CeSID Bojan Klačar smatra da je teorijski moguća jedna kolona, ali da je realnije da ih budu dve, kao i da ne isključuje mogućnost da ih bude čak tri.

- Posmatrajući međusobne odnose, izvesniji je scenario da ih bude dve ili tri - kaže Klačar za naš list. - Ukoliko istraživanja javnog mnjenja ne pokažu da se insistira na jednoj koloni. Centralno pitanje je da opozicija bude komunikacijski veoma razumljiva biračima, da birači razumeju da su svi na istom zadatku. Ako se u tome uspe, neće biti dramatične razlike u tome da li će biti jedna ili dve kolone. Smatram da je zahtev opozicije politički logičan, ali ostaje pitanje da li je sa njim mogla da izađe ranije, da taj tajming bude bliži protestima, kada je na ulicama bilo najviše ljudi.

Format za rezultat

NA pitanje da li postoji konsenzus oko toga da li bi prozapadna opozicija mogla da se ujedini i u jednoj koloni izađe na izbore, lider DS Zoran Lutovac rekao je nedavno da se "raspravlja o tome koji je to najbolji format u kojem mogu da dobiju najveći broj glasova u zbiru:

- Jedna kolona je jedna od tema, koji je to format koji dovodi do najboljeg rezulata i osvajanja najvećeg broja glasova. U tom traganju, naći ćemo tu formulu na vreme, kad Vučić raspiše izbore.

Medijska trasa protesta

NOVI protest "Srbija protiv nasilja" biće održan u subotu, sa početkom u 18 sati, a ići će se, kako je najavio poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, medijskom trasom do zgrade RTS.

- Učesnici protesta šetaće ulicama Dečanskom, Makedonskom i Svetogorskom do Takovske 10, odnosno do zgrade Javnog servisa tačno u 19.30 kada počinje drugi Dnevnik koji je dalje zabranjena zona za ljude iz opozicije i za vesti sa protesta - rekao je Milivojević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)