BERIŠA: Stoltenberg oživeo Briselski sporazum iz 2013. godine

Novosti online

08. 09. 2023. u 13:07

PREDSEDNIK Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša kaže da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavom o prisustvu KBS na severu Kosova "oživeo" Briselski sporazum iz 2013. godine.

БЕРИША: Столтенберг оживео Бриселски споразум из 2013. године

Foto: Printscreen/Youtube/preshevacom

Prema njegovim rečima, jesen na Kosovu biće "vruća". Beriša podseća da Briselski sporazum ne dozvoljava prisustvo KBS na severu.

- Stavovi koji su potpuno suprotni neće moći da se reše na način kako to zamišlja zapadna administracija. Razlog tome je što imamo dva potpuno različita pristupa. Raduje me izjava Stoltenberga koji je na jasan način vratio sporazum iz Brisela iz 2013. godine. Kosovska skupština je to usvojila kao međunarodni akt, i prema tome on ima pravno dejstvo da se zaštite ljudi na severu - smatra Beriša.

On podseća da kada je potpisan taj sporazum, dodat je dodatak, koji je izdejstvovao tadašnji ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

- Taj dodatak kaže da kosovske bezbednosne snage, konkretno Vojska Kosova, ne mogu da idu na sever - dodaje Beriša.

Ukazuje na još jedan vakuum.

- Kada se angažuju ostale policijske snage koje tu ne pripadaju, imamo jedan vakuum. Kosovska policijska služba nije sastavljena od onih koji su bili obuhvaćeni sporazumom. Sporazumom je predviđeno da na severu budu pripadnici Srpske nacionalne zajednice. U ovom konkretnom slučaju, već tri-četiri meseca nema pripadnika Srpske zajednice koji treba da obavljaju svoje funkcije. Govorimo o oko 800 policijskih činovnika, od uniformisanih do onih koji rade u operativi - rekao je Beriša.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)