NA IZBORE IDEMO VEĆ U DECEMBRU: Kao što je i najavio predsednik Vučić je najverovatnije vrlo brzo ispuniti želju opoziciji

S.Rovčanin Tomković

31. 08. 2023. u 07:00

PARLAMENTARNI i beogradski izbori bi, kako sada stvari stoje, a prema nezvaničnim informacijama "Novosti", mogli da se održe već u decembru. Nije isključeno ni to da u paket za glasanje uđu i pokrajinski i lokalni. Ukoliko to bude bila opcija, predsednici opština bi morali da podnesu ostavke, jer je redovno glasanje prema rokovima iz Zakona o lokalnim izborima moguće tek u junu sledeće godine.

НА ИЗБОРЕ ИДЕМО ВЕЋ У ДЕЦЕМБРУ: Као што је и најавио председник Вучић је највероватније врло брзо испунити жељу опозицији

Foto: S. Babović

Licitiranje oko izbora, koji će biti raspisani i kada, traju već mesecima. Stranke dela opozicije su u tom periodu menjale mišljenje na koja birališta treba da se ide, tražili su razdvajanje glasanja za prestonicu i republiku, a vlast im je poručivala "možemo na izbore, ali ne možete da birate na koje".

Trenutno stvari stoje tako da se SSP Dragana Đilasa zalaže za održavanje beogradskih i parlamentarnih izbora, demokrate Zorana Lutovca i dalje su za prelaznu vladu do stvaranja "fer uslova za izbore", a Nebojša Zelenović iz stranke Zajedno je posle stava da i "da se raspišu izbori, na njih ne treba izaći", promenio mišljenje i istakao da je "sada dobar trenutak da se promene dese". Lider Narodnog pokreta Srbije, poslanik Miroslav Aleksić rekao je da bi voleo da izbori budu krajem ove godine i da su prozivke da "opozicija beži od izbora i da ih ne želi deo propagande vlasti". Stranke na desnom spektru traže ostavku predsednika Aleksandra Vučića i izbore na svim nivoima, a deo njih poput Dveri se zalažu i za građansku neposlušnost.

Šta kažu zakon i Statut

UKOLIKO se na lokalne i pokrajinske izbore bude išlo kada im je i vreme po zakonskim rokovima, onda će oni biti održani juna sledeće godine. Mandat vojvođanskom parlamentu ističe 31. jula 2024. godine, a redovni izbori, prema Statutu AP Vojvodina, moraju biti raspisani 90 dana pre tog datuma, dakle 2. maja. Od tada pa do održavanja glasanja ne može proći manje od 30 dana ni više od 60, što znači da se na birališta može ići u periodu od 1. juna do 1. jula. Zakon o lokalnim izborima predviđa da se odluka o raspisivanju izbora donosi najranije 120 dana, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika. Od raspisivanja izbora do glasanja ne može proći manje od 45, ali ni više od 60 dana. Lokalne skupštine su se konstituisale tokom jula i avgusta 2020. godine, što znači da kada se ukalkulišu sva pravila o rokovima, jun je mesec za birališta.  

Predsednik Srbije rekao je da će opozicija na izborima "izgubiti još uverljivije nego na prethodnim, jer narod ne mogu da prevare".

- Pre 15 dana su mi pretili da ako Vučić raspiše izbore staće Srbija, pa su posle promenili mišljenje i sad hoće izbore po svaku cenu. Niko ne pita kako je moguće da se u deset ili 15 dana sve promeni. Ako budu jasno izrazili želju i volju za izborima i ako kažu da, hoćemo izbore što pre, imaće ih i brže nego što su mislili - naveo je Vučić.

Devet puta zaokruživali

IAKO smo uglavnom na birališta išli na proleće, ni decembar ne zaostaje puno kao mesec kada smo birali vlast - ukupno devet glasanja je organizovano u ovom zimskom delu godine. Tako su predsednički izbori bili upriličeni u ovom mesecu, i to 1990, pa dve godine kasnije, te 1997. i 2002. godine. Pet puta smo u decembru izlazili na parlamentarne izbore - 1990, 1992, 1993, 2000. i 2003. godine.

Direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar smatra da deo opozicije koja pripada građanskom bloku neće imati problem sa izborima u Beogradu, a da bi desnica više volela republičke.

- Protesti "Srbija protiv nasilja" koji se organizuju vikendima unazad je svojevrsna predizborna kampanja dela opozicije, iako to niko u opoziciji neće da kaže zbog očekivanja koje imaju demonstranti u pogledu ispunjenja zahteva ovih okupljanja. Zahtevi za održavanje vanrednih izbora u Beogradu su politički legitimni, ali opozicija ne može da natera vlast na to. Skoro pa izvesno je da će biti i vanrednih parlamentarnih izbora. Opozicija ne može naći bolju platformu za izbore nego što su protesti, samo je pitanje kakvu će strategiju odabrati. I upravo će protesti u velikoj meri odrediti buduće opozicione koalicije, ali i nosioce u kampanji.

Klačar je naveo da se već sada vide izborni savezi.

- Jasno je da SSP i Pokret slobodnih građana (PSG) dobro sarađuju, kao i DS, stranka Srce i delovi koalicije "Moramo". Takođe, nova stranka Miroslava Aleksića će da širi svoj koalicioni potencijal tako što će se pomerati od desnog centra ka centru, pa će i on postati poželjan partner - ocenio je Klačar, i dodao da je podrška vladajućoj koaliciji stabilna na nacionalnom nivou, da nema dramatičnih promena u odnosu na aprilske izbore 2022. i da bi spajanjem vanrednih izbora sa pokrajinskim i lokalnim, vlast optimizovala izborni rezultat i preko velike nacionalne kampanje poboljšala svoj rezultat na svim nivoima.

Inače, od stranaka vlasti, Socijalistička partija Srbije je u više navrata isticala da izbori sada nisu potrebni, da nema krize vlasti, ali da su spremni da na njima učestvuju kad god da budu raspisani. Odluku o tome će, kako su istakli, doneti Srpska napredna stranka.

I dok opozicija polako stvara saveze, vrlo je moguće i da će na narednim izborima i vlast ili jedan deo partija koje čine koaliciju, pred birače izaći u jednom velikom bloku. Predsednik Vučić najavljuje Narodni pokret za državu koji, kako je isticao, ima za cilj da okupi stranke i pojedince koji nisu ni za Zapad ni za Istok, već isključivo za Srbiju i njene interese.

Šetnja do Nemanjine

POSLANICA Zeleno-levog kluba Jelena Jerinić najavila je da će 18. protest "Srbija protiv nasilja" biti održan prekosutra i da je okupljanje predviđeno oko 19 časova ispred Doma Narodne skupštine. Ona je u parlamentu izjavila da je predviđeno da učesnici prošetaju ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, a da se zatim preko Slavije, spuste Nemanjinom do zgrade Ministarstva pravde i Ministarstva prosvete. Prema njenim rečima, naredni protest biće posvećen obrazovanju i vladavini prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona