FUNKCIONER ĆE MOĆI I DA OTKUPI POKLONE Predlog - da plate tržišnu cenu i zadrže što nije od posebnog značaja

S. Rovčanin Tomković

18. 08. 2023. u 12:30

DRŽAVNI funkcioneri bi uskoro mogli da steknu pravo da otkupe poklone koje budu dobili od kolega širom sveta, ali i od sagovornika u zemlji.

ФУНКЦИОНЕР ЋЕ МОЋИ И  ДА ОТКУПИ ПОКЛОНЕ Предлог - да плате тржишну цену и задрже што није од посебног значаја

Uramljeni crteži kralja Čarlsa III, Foto P. Milošević

Ova novina nalazi se u nacrtu izmena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije koji se trenutno nalazi na javnoj raspravi, a konačna verzija teksta pred Skupštinom Srbije bi trebalo da se nađe do kraja godine.

- Ako javni funkcioner ili član porodice želi da zadrži prigodan ili protokolarni poklon koji prelazi deset odsto prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, a koji nije od posebnog značaja za Republiku Srbiju, autonomnu pokrajinu, lokalnu samoupravu ili gradsku opštinu, može podneti zahtev organu nadležnom za upravljanje imovinom Republike Srbije za otkup poklona po tržišnoj vrednosti - navodi se u Nacrtu zakona.

Državni funkcioneri su do sada imali pravo da kući odnesu darove koji ne prelaze deseti deo prosečne zarade na nivou države, koja je, prema poslednjim podacima, 86.220 dinara, što znači da su smeli da zadrže poklone vredne manje od 8.622 dinara. Ipak, ogromna većina poklonjenih stvari se nalazi na policama, u kabinetima i depoima državnih institucija.

Srebrni jedrenjak, Foto P. Milošević

 

Agencija za sprečavanje korupcije objavila je u maju listu poklona koje su funkcioneri dobijali tokom 2022. godine i na njoj se nalazi ukupno 431 dar. Najviše je dobio predsednik Aleksandar Vučić (111), zatim Aleksandar Vulin koji je kao ministar unutrašnjih poslova dobio 59, a kao direktor BIA jedan poklon, te Nikola Selaković dok je bio na čelu resora spoljne politike - 35.

Među darovima nalazi se 316 protokolarnih i 115 prigodnih poklona i to za funkcionere 35 javnih institucija. U 21 ustanovi su svi darovi preneti u javnu svojinu, u devet su pokloni koje su zadržali oni koji su ih dobili, dok je u pet mešovita situacija.

Procenjena vrednost po poklonu je od 200 do 250.000 dinara. Najveći deo poklona "košta" od 3.000 do 10.000 dinara, takvih je bilo 146, a od toga 23 su javni funkcioneri zadržali za sebe, a 123 preneli u javnu svojinu. Za 109 darova je procenjeno da su ispod 3.000 dinara. Od njih 56 je ostalo državi, a 53 je lična svojina.

Najskuplje vaze i pištolj

SVI pokloni čija je vrednost preko 10.000 dinara smešteni su u državne depoe. Takvih je bilo 131. Pet darova je "skuplje" od 250.000 dinara - tri vaze, figura velikog orla na grani u boji zlata, kao i pištolj sa 16 metaka. Najviše je bilo suvenira - 73, slika - 58, knjiga - 46, plaketa - 41...

Najviše poklona prijavljeno je 2017. godine i to 729, a najmanje ih je bilo 2020, tek 210.

Inače, Skupština Srbije čuva brojne poklone u vitrinama koje je postavila po hodnicima, pa mogu da ih vide i posetioci. Među njima su keramički sud iz ranog bronzanog doba pre nove ere, poklon Parlamenta Kipra darivan 1981. godine, stakleni podmetači koje je, kao lični poklon, 2016. godine doneo tadašnji princ, a sada kralj Čarls. Na podmetačima se nalaze njegovi crteži, akvareli koje je slikao tokom posete Severnoj Africi, a oni su, zatim, uramljeni u lomljenom staklu. U "koferu" tadašnjeg premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, koji je došao u Beograd 2019. godine, kada je na čelu parlamenta bila Maja Gojković, bio je porcelanski set za čaj i kolači sa motivima baleta "Krcko Oraščić". Sadašnja predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi svojevremeno je kao kongresmenka, pre 11 godina, Skupštini Srbije darivala stakleni pritiskivač za papir. U vitrinama se nalazi vaza od porcelana, poklon Demokratske Republike Nemačke iz 1978, u vreme dok su postojale dve Nemačke, dok je 1984. iz Indonezije "doplovio" srebrni brod, jedrenjak, sa filigranskim radom.

U arhivi poklona nalaze i tanjir sa motivima Libije, kineska svila, vaza od drveta iz Ukrajine, set za čaj Kraljevine Maroko, figura nosoroga iz Nepala, kristalne čaše i činije iz Češke...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)