VUČIĆ: Imamo četiri ugovora koja moramo da uradimo

Novosti online

08. 08. 2023. u 18:50

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Predsedništva i najavio velike infrastrukturne radove.

ВУЧИЋ: Имамо четири уговора која морамо да урадимо

Foto Tanjug

Predsednik je pokazao četiri ugovora koja moraju da se urade.

- Prvi ugovor je linijska infrastruktura, dva je ugovor za radove i iskop terena. Ugovor za Nacionalni stadion nisu još potpisani. U toku su pregovori. Posebno ćemo za srpski paviljon da raspisujemo i pozvaćemo sve srpske arhitekte da napravimo prezentaciju naše zemlje. Kada govorimo o putnoj infrastrukturi ona podrazumeva 8 kilometara gladskih bulevara, petlju, planirani gasovod - toplovod i hladnovod.

Predsednik je i pokazao kako će izgledati lokacija kod starog sajma.

-Tu ćemo napraviti i onaj veliki točak i to će značajno promeniti izgled grada. Ponudićemo građanima da nam pomognu i kažu šta oni žele sa halom 1 da uradimo - rekao je Vučić.

U oktobru ćemo otvoriti velelepnu železničku stanicu u Prokopu, odakle će moći do Aerodroma da se stigne železnicom za 15 do 20 minuta, a za pola sata do nacionalnog stadiona i EXPA, vozovi će se kretati 120 km/h.

Predsednik je naveo da je ugovor za linijsku infrastrukturu vredan 198 miliona evra.

Linijska infrastruktura podrazumeva "osam kilometara gradskih bulevara, planirani gasovod sa mernom regulacionom stanicom, toplovod i hladovod", rekao je Vučić.

Objasnio je da hladovod predstavlja cevi kroz koje prolazi, ne samo topli, već i hladni vazduh, te da je reč o najnovijem sistemu koji u Srbiji dosad nije primenjivan.

-Ja se nadam da ćete vi iz Beogradskih elektrana i ljudi koji to rade, biti u stanju da to uradite. Ne može da bude onda kada ste vi rekli. Moraćete da krenete ranije i da ozbiljnije pristupite tom radu. Dobićete podršku države, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će biti izgrađeno i 1.500 stambenih jedinica za oko 3.000 osoba.

Dodao je da će se svi projekti biti završeni do 1. decembra 2026. godine, kada Srbija mora da preda prostore učesnicima izložbe Ekspo 2027.

Beogradska autobuska stanica biće gotovo do 2025. godine, kada će biti gotova i nova železnička stanica Novi Beograd.

-Nadam se da će pre kraja 2028. godine biti otvorena prva linija metroa u Beogradu i zato ćemo radove na metrou imati na svakom koraku u narednom periodu. Sve ovo će vredeti više oko 12 milijardi evra, ali to ne možemo da još tačno kažemo, kazao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (64)

AMERI SU ZAPANJENI: Ovo što je Nikola Jokić bez lopte uradio najboljem defanzivcu NBA lige - nisu mogli ni da sanjaju (VIDEO)