KIDAJU VEZE GARANTOVANE "DEJTONOM": Najava da će se sa one strane drine okupiti državni organi naše zemlje i Srpske izazvala gnev bošnjaka

M. St. - S.M.

22. 07. 2023. u 13:06

NAJAVA da će u najkraćem roku biti održan skup svih državnih organa Srbije i Republike Srpske na teritoriji RS, trn je u oku Sarajevu, a ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, nije časio da optuži Beograd i Banjaluku da ruše teritorijalni integritet BiH i da svojim porukama ne doprinese stabilnosti regiona i međusobnom uvažavanju.

КИДАЈУ ВЕЗЕ  ГАРАНТОВАНЕ ДЕЈТОНОМ: Најава да ће се са оне стране дрине окупити државни органи наше земље и Српске изазвала гнев бошњака

Foto: Tanjug

Ali, zaboravio je da Srbija i RS imaju pravo, po Dejtonskom sporazumu, na održavanje specijalnih i paralelnih veza i sastanke na svim nivoima vlasti.

Nakon što su se predsednici Srbije i RS Aleksandar Vučić i Milorad Dodik tokom susreta u Beogradu, gde su razgovarali i sa patrijarhom Porfirijem, dogovorili o zajedničkim sednicama, Konaković se oglasio i poručio Vučiću da "ne postoje državni organi Republike Srpske i da je RS entitet u suverenoj državi Bosni i Hercegovini".

- Svaki vaš dolazak u taj deo naše domovine, dolazak je na teritoriju BiH. Vi kao predsednik Srbije, koji je više puta rekao da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, u javnim obraćanjima treba stvari da nazivate pravim imenom - napisao je Konaković na društvenim mrežama.

Reagujući na Konakovićevu izjavu, ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić istakao je žaljenje što šef diplomatije BiH, od modernog i umerenog političara, ponovo pokazuje lice dobrog đaka Bakira Izetbegovića. On mu je savetovao da nađe bolji način da se pravda Izetbegoviću jer "ovako bruka i sebe i Ministarstvo i BiH".

- Pošto je Konaković DIF-ovac, moraću ga malo podučiti pravu kako se ne bi brukao napadima na predsednika Srbije zbog sintagme "državni organi Srbije i Republike Srpske". Državni organi su, kolega Konakoviću, čak i opštine, kantoni, policija, vatrogasci, pa i Vlada Republike Srpske i njena Narodna skupština. Ustav BiH je prepisani Ustav SAD koje se sastoje od 50 država i jednog distrikta. BiH se sastoji od dva entiteta koja imaju mnogo više državnih prerogativa od saveznih država SAD. Zato je BiH, po slovu prepisanog američkog Ustava, sui generis državna zajednica dominantnog konfederalnog karaktera - naveo je Nešić.

"Podučavajući" Konakovića, Nešić je istakao da Predsedništvo BiH, po ugledu na američkog predsednika, predlaže budžet institucija BiH, a da je Savet ministara pomoćni organ Predsedništva BiH, kao što je Stejt department pomoćni organ predsednika SAD:

- Parlamentarna skupština BiH je dvodoma poput američkog Kongresa i na identičan način usaglašava zakone između domova. Policija i pravosuđe u BiH su takođe organizovani po ugledu na SAD - naveo je Nešić i Konakoviću poručio da, kako je naveo, "vidi sa Amerikancima da svoje države više ne zovu državama".

Politički analitičar Srđan Perišić za "Novosti" objašnjava da Konaković radi po sarajevskoj politici koju je uspostavila Stranka demokratske akcije na čijem čelu je Izetbegović i gde se konstantno šalju provokativne izjave prema Srbiji i njenom predsedniku.

- Konaković je nastavio tamo gde je stala bivša ministarka Bisera Turković, inače kadar Izetbegovića. Bošnjačka politika nastoji preko Konakovića da totalno uzurpira diplomatiju BiH. Sarajevo želi da ono jedino kreira politike u BiH, a pogotovo da uguše Republiku Srpsku. Bošnjaci su toliko zaslepljeni mržnjom prema RS, da ne vide kako udarajući na nju i Dejtonski sporazum, zapravo ruše BiH. Jedino znaju da drže tenzije prema Srbiji. Ali, tu se mora znati da oni ovo rade po američkom diktatu.

Smetaju mu tri prsta

NEŠIĆ je u odgovoru Konakoviću poručio da zna da mu smetaju tri prsta, simbol svetog trojstva i da bi, kako kaže, da Srbima zabrani da se krste sa tri prsta.

- Ali, nismo čuli da je osudio žaljenje svog sunarodnika Samira Nukića što nisu pobili više dece, niti mu smeta Nukićeva fotografija sa zoljom - naveo je Nešić.

Osim Dejtonom, specijalni paralelni odnosi između Srbije i RS podrazumevaju se i po sporazumu koji su 2006. godine potpisali tadašnji predsednici republika i vlada, u ime Beograda i Banjaluke, Boris Tadić i Vojislav Koštunica i Milorad Dodik i Dragan Čavić. Ovim dokumentom, a uz naznačeno "poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti BiH", dogovoreno je da se ostvaruje razvoj institucionalnih i svih drugih oblika saradnje u okviru političkih i privrednih uslova, kao i transparentne saradnje izvršnih, zakonodavnih i drugih institucija. Učesnice u sporazumu su se saglasile da će posebno unapređivati saradnju u oblasti privrede, privatizacije i denacionalizacije, zdravstva, nauke, obrazovanja, sporta, suzbijanja kriminala...

Bećirović "suzbija" "veliku Srbiju"

BOŠNjAČKI član Predsedništva BiH Denis Bećirović je pre nekoliko dana na komemoraciji u Potočarima, iskoristio priliku da ponovi poziv za sankcionisanje onih koji rade i govore na stvaranju "velike Srbije", ali i uputi poziv patriotskim snagama da se okupe pod zastavom BiH. On je takođe, tvrdio da se u BiH nije dogodio građanski rat, već da je to bila agresija i međunarodni oružani sukob tokom kojeg je, kako je naveo, "počinjen genocid" nad Bošnjacima, te ponovio poziv na sankcionisanje onih koji to negiraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UTVRĐEN TAČAN BROJ BIRAČA U BEOGRADU: Gradska izborna komisija dostravila podatke za svako biračko mesto