NUDE ZSO PO KOJOJ BI SRBI IMALI PRAVA KAO LAPONCI: Albanci čine sve da izbegnu formiranje jedine prave ZSO

S.Rovčanin Tomković

24. 05. 2023. u 13:31

NAJNOVIJA verzija sadržaja statuta Zajednice srpskih opština, pisana po uzoru na prava Sami naroda, odnosno Laponaca u Švedskoj, samo je još jedan način razvodnjavanja priče oko formiranja ZSO sa ciljem da jednog dana ova obaveza Prištine nestane, baš kao i iluzije mališana da postoji Deda Mraz.

НУДЕ ЗСО ПО КОЈОЈ БИ СРБИ ИМАЛИ ПРАВА КАО ЛАПОНЦИ: Албанци чине све да избегну формирање једине праве ЗСО

FOTO D.Z.

Među 15 modela o ZSO, koji je svojevremeno pominjao specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak, sada je iz bubnja, prema pisanju "Albanijan posta", izvučen laponski koji ZSO vidi kao mešavinu foruma za međuopštinsku saradnju, tela za zaštitu interesa zajednice kosovskih Srba i organa uprave sa ograničenim i zakonom uređenim poslovima".

Iako je prema Briselskim sporazumima, potpisanim 2013. i 2015. godine, tačno utvrđena nadležnost ZSO, koja ima statut, skuštinu, simbole, nadležnosti i izvore finasiranja, traže se novi, drugačiji modeli, mimo dogovora.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović istakao je za "Novosti" da je od početka bilo sumnjivo da se ide na razvodnjavanje prvobitnog projekta, bez obzira na potpisane dogovore.

- Odmah su se pojavili sa 15 ili 16 modela koje nudi EU, iako je model već dogovoren. Priština već deset godina neće da čuje za ZSO, a ni njeni roditelji neće da reaguju - istakao je Jovanović. - Sve to što nam sada nude su modeli naroda koji imaju manje prava od autonomije koja bi bila predviđena Zajednicom srpskih opština. To se sve manje-više svodi na funkcije koje omogućavaju redovan život, ali ne i samostalnost regulisanja raznih pitanja na celoj teritoriji. Evropska unija sada pokušava reviziju prvobitnog koncepta. Vrše pritisak da se finalizuje nasilno preuzimanje i stvaranje nekakve druge albanske države i traže brzi pristanak Srbije. Evo sada Stejt department pominje rokove od nekoliko meseci.

Foto Privatna arhiva

Poređenje Evropa traži vezu između Laponaca i Srba

On je dodao da je Zapadu hitno da se oslobodi hipoteke da su prvi najdrastičnije povredili povelju Ujedinjenih nacija, teritorijalni integritet i međunarodno pravo.

Politikolog Zoran Milosavljević rekao je da je prištinska strana destruktivna.

- Najviši predstavnici EU pozivaju na brže rešavanje situacije, iako je sve što je moglo da se vidi do sada od prištinske strane bilo destruktivno. Neophodno je da se pokaže korektnost prema Srbiji, u punom kapacitetu kako je i dogovoreno, jer je ZSO, koja i dalje nije formirana, a davno je dogovorena, jedini način da se dođe do normalizacije. Ne može to na taj način da se sprovodi, da naterate nekoga da podrži nešto što odgovara silama, a mi da idemo na svoju štetu - rekao je Milosavljević.

Predsednik skupštine privremenih prištinskih i institucija Gljauk Konjufca izjavio je da neće biti osnivanja ZSO bez povratka Srba sa KiM u prištinske institucije. Konjufca je rekao da su to saopštile i zemlje Kvinte.

- Ne možete da uslovljavate ZSO ucenom Kosova iz Beograda. Doći ćete na Kosovo, registrovati se na Kosovu, učestvovati na izborima na Kosovu i institucije će biti popunjene predstavnicima - rekao je Konjufca. - Srpska lista je izabrala da ostane van privremenih prištinskih institucija.

Inače, Sami narod, čiji se model sada pominje, ima svoj parlament u Švedskoj, deluje kao kulturna autonomija, čelnika ove institucije bira vlada Švedske, ali na predlog ovog parlamenta.

Vučić: Eskobar da obnovi gradivo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru, povodom njegove izjave da SAD čekaju predlog Prištine za ZSO, "da obnovi gradivo" i pročita šta piše u Briselskom sporazumu:

- U Briselskom sporazumu po pitanju ZSO nikakve kompetencije i ingerencije nisu na prištinskim institucijama. Samo vas molim, gospodine, pročitajte to što piše u Briselskom sporazumu. Imate upravljački tim koji čine Srbi, i koji postoji. Nemojte da se pravite da ste zaboravili, već obnovite gradivo. Ako već ne obnavljate gradivo po pitanju Rezolucije 1244, obnovite ovo gradivo. A što se tiče pretnji, pritisaka, naručenih tekstova u "Njujork tajmsu", svedočenja u Senatu... Kapa dole, jaki ste i hrabri, ali ja neću da vam pognem glavu, ja sam predstavnik ponositog i dostojanstvenog naroda. Pognuću glavu samo pred našim narodom, ako pogrešim nešto ili iz poštovanja. Ali vama, iz straha, samo nastavite sa time. Srbiju ću štititi, kao i prava našeg naroda.

Nova zastava lažne države

Na zgradi opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice juče ujutru je postavljena nova zastava takozvanog Kosova iznad ulaznih vrata, dok je na dan polaganja zakletve novoizabranog gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića bila na terasi poslednjeg sprata.

Atić je zakletvu položio 19. maja, a izabran je na vanrednim lokalnim izborima, održanim 23. aprila sa osvojena 553 glasa, od preko 40.000 registrovanih birača. Srbi su izbore bojkotovali, a partije koje ih predstavljaju, među njima i najveća, Srpska lista, na njima nisu imali svoje kandidate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)