ESKOBAR OBARA DOGOVOR O ZSO: MImo svih sporazuma, traži od Prištine njihovu verziju Zajednice

S.S.R.

23. 05. 2023. u 08:00

KOLIKO god da se pregovaralo u dijalogu Beograda i Prištine, pa makar prošla i decenija, čini se da se od prvog sastanka nije odmaklo. Kakav god potpis da se stavi, a na svakom dokumentu je i paraf Evropske unije kao garanta, nema garancija da će biti onako kako je zapisano.

ЕСКОБАР ОБАРА ДОГОВОР О ЗСО: МИмо свих споразума, тражи од Приштине њихову верзију Заједнице

Foto: D.Z.

U tom stilu, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da se čeka da Priština predloži svoju verziju Zajednice srpskih opština, i pored toga što ni u jednoj tački dogovora nije predviđena "kosovska varijanta", jer su principi ZSO dogovoreni sporazumima iz 2013. i 2015. godine, parafirani za briselskim stolom i privremene institucije na KiM treba da ih sprovedu.

I pored toga što je jasno kao dan da Priština izbegava obaveze, Eskobar sve stavlja u isti koš, šaljući poruku da "ni Srbija ni Kosovo ne poštuju dogovore, te da nije tačno da prvo treba da se formira ZSO, već sve iz dogovora uporedo da se sprovede". Doduše, to mesecima radi i Kvinta, ćuteći na njegove pokušaje da nametne svoje gradonačelnike opštinama sa većinski srpskim stanovništvom koje je bojkotovalo izbore.

Tako je tzv. gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Erden Atić juče došao na posao i odmah počeo da imenuje nove direktore opštinskih odeljenja. On je kazao i da je lokalna skupštin "završila posao kada je u pitanju otvaranje glavnog ibarskog mosta za saobraćaj i da su dalji potezi na Ministarstvu administracije lokalne samouprave". Inače, pokušaji da se otvori most su još jedno igranje vatrom i veliki rizik po mir na čitavom severu.

Foto: Jutjub/Tanjug News Agency official

Eskobar nameće nova rešenja mimo dogovora

Srpska lista dala je rok do 1. juna da se Priština dozove pameti, a o potezima koje će sprovesti, ako apel ne urodi plodom, još se razmišlja. U igri su nove barikade, blokada opštinskih zgrada, protesti... Povratka u institucije nema, jer i dalje nije ispunjen nijedan uslov zbog kojih su ih napustili - formiranje ZSO i sklanjanje specijalnih jedinica sa severa KiM.

Kao odgovor na stavove Srpske liste stigli su saveti od analitičara u kosovskim medijima da bi institucije u Prištini trebalo da ispitaju delovanje SL jer "svojim stavovima ugrožava ustavni poredak", a ako se "to konstatuje od strane pravosudnih organa treba pokrenuti postupak njenog brisanja iz registra stranaka".

Lajčak: Nastavljamo razgovore

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je da je cilj sastanka glavnih pregovarača prošle nedelje u Briselu bio da se razjasne preostala otvorena pitanja i da će se razgovori nastaviti u narednim sedmicama:

- Iako pronalaženje zajedničkog jezika može biti izazovno, uspeli smo da postignemo određeni napredak.

Saradnik centra za geopolitiku pri Univerzitetu Kembridž Timoti Les nedostatak bilo kakvog dogovora u poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine vidi kao dodatni dokaz da su pregovori već u ćorsokaku, kao i da nikada nije zaista ni počeo.

- Moguće da će dve strane postići napredak u relativno nekontroverznijim pitanjima, kao što su nestale osobe. Međutim, u ovom trenutku ne vidim realne šanse za napredak u ključnim elementima sporazuma - autonomiji kosovskih Srba i de fakto priznanju nezavisnosti Kosova od strane Srbije. Zapad se uspaničio od potencijalnog prelivanja sukoba na Balkan nakon ruske invazije na Ukrajinu pre godinu dana, posebno nakon kampanje lobiranja na Kosovu, zbog čega su zaključili da status Kosova mora hitno da se reši. Međutim, ni Srbija ni Kosovo nisu bili zainteresovani za postizanje sporazuma, barem jednog zasnovanog na staroj ideji da Kosovo daje autonomiju Srbima i da Srbija kasnije prizna Kosovo. Kosovo se nadalo, i još se nada, da će postići punu nezavisnost, odnosno članstvo u UN, EU i NATO, na način koji mu omogućava da izbegne davanje autonomije Srbima, ako je potrebno, zaobilazeći Srbiju i apelujući direktno na Zapad. Srbija, takođe, nije zainteresovana za sporazum u kojem na kraju mora da prizna Kosovo bez veće kompenzacije od obične autonomije za kosovske Srbe - kazao je Les.

MODEL SAMI NARODA U ŠVEDSKOJ

U JAVNOSTI se juče, putem "Albanijan posta", pojavila još jedna navodna verzija kako bi trebalo da izgleda ZSO. Pisao ju je, navodi se, visoki međunarodni diplomata i predviđa da "Zajednica neće biti ni ono što Srbija želi ni ono što Kosovo nudi, već mešavina foruma za međuopštinsku saradnju, tela za zaštitu interesa zajednice kosovskih Srba i organa uprave sa ograničenim i zakonom uređenim poslovima".

U ovom dokumentu se navodi da je nacrt Statuta ZSO koji je predložio Upravljački tim u Vriselu u suprotnosti sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine i duhom Sporazuma na putu normalizacije odnosa".

- Sviđalo se to ili ne Prištini ZSO ima poseban pravni identitet. Opštinama nije potrebno nikakvo prethodno odobrenje ili dekret da bi stvorile organizaciju samo za koordinaciju i saradnju u okviru postojećih ovlašćenja i odgovornosti. Sviđalo se to Beogradu ili ne, ZSO nije novi nivo vlasti - navodi se u dokumentu.

Ova verzija urađeno je po ugledu na "slučaj Sami parlamenta u Švedskoj", koji je predstavničko telo naroda Sami porekla u Švedskoj i deluje kao institucija kulturne autonomije za Sami narod. Čelnika ove institucije bira Vlada Švedske, ali tek nakon što to dođe na predlog Sami parlamenta.

Dokument ne traži konkretne smernice iz ovog konkretnog primera, već ga samo daje kao model koji pokazuje da može postojati institucija odvojena od nivoa vlasti definisanih ustavom, ali ipak ne gradi novi nivo vlasti. U tekstu koji je objavio "Albanijan post" kaže se i da međunarodni predstavnici žele konačnu verziju Statuta od Ustavnog suda tzv. Kosova. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)