MEĐUNARODNA ZAJEDNICA DA OBUZDA GAULAJTERA KURTIJA Petković: NJegov posao je da sprovede potpisano, a prvo da nauči kako se sporazumi zovu

Tanjug

01. 05. 2023. u 14:40

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije vlastan da nešto dozvoljava ili ne dozvoljava, kada je reč o Zajednici srpskih opština, jer njene nadležnosti i način na koji treba da bude formirana definisani su kroz četiri briselska sporazuma iz 2013. i 2015. godine i da tu ne postoji nikakav prostor za arbitrarnost.

МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ДА ОБУЗДА ГАУЛАЈТЕРА КУРТИЈА Петковић: Његов посао је да спроведе потписано, а прво да научи како се споразуми зову

foto Kancelarija za KiM

Petković je tako reagovao na izjavu Kurtija da nije video nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji će biti predstavljen u Briselu, ali da smatra da je taj dokument trebalo da bude predstavljen prvo njemu.    

Prema rečima Petkovića, Kurti ili nije čitao dokumente potpisane u Briselu, ili se pravi da ne razume šta je u njima napisano, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kako je pojasnio prvi briselski sporazum, Plan primene sporazuma o normalizaciji odnosa, Delokrug rada i mandat Upravljačkog tima i Opšti principi za formiranje ZSO su veoma jasni sporazumi, koji preciziraju sve obaveze koje stoje pred Prištinom, zbog čega Kurti nema nikakvog osnova da istupa sa svojim proizvoljnim željama i pogledima po ovom pitanju.

- Njegov posao je da sprovede potpisano, pod uslovom da prvo nauči kako se sporazumi zovu, kad su potpisani i šta u njima piše. Sve ostalo je samo pokušaj opstrukcije procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a iz svega što Kurti govori i čini proističe da on za taj proces uopšte nije zainteresovan - rekao je Petković.

Dodaje da je Kurtijeva očigledna namera da nasiljem i jednostranim delovanjem suštinski promeni situaciju na terenu i tako dosadašnji tok dijaloga o normalizaciji učini irelevantnim.

- Ali, neka Kurti dobro zapamti da mu to nikada nećemo dopustiti! Zato i ovom prilikom još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da obuzda okupacionog gaulajtera Kurtija, kako stabilnost regiona ne bi bila nepopravljivo narušena - rekao je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (103)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024