KO SU "POBEDNICI" KURTIJEVIH KONTEJNER IZBORA: Poznaju ih samo Kurti i Tači, Srbi za njih nisu čuli

D. ZEČEVIĆ

25. 04. 2023. u 18:26

KANDIDATI koji su "odneli pobedu" na vanrednim lokalnim izborima na severu KiM, a koji bi trebalo da predstavljaju građane, uglavnom su nepoznati u ovom delu Kosova i Metohije, gde ima više od 95 odsto Srba.

КО СУ ПОБЕДНИЦИ КУРТИЈЕВИХ КОНТЕЈНЕР ИЗБОРА: Познају их само Курти и Тачи, Срби за њих нису чули

foto d.z.

Naime, na vanrednim lokalnim kontejner-izborima održanim u nedelju, u Severnoj Mitrovici najviše glasova - 553 dobio je Erden Atić, iz Pokreta Samoopredeljenje, aktulenog premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija. Kandidat ovog Pokreta Ljuljzim Hetemi "pobedio" je u Leposaviću sa 100 glasova, dok su u Zubinom Potoku i Zvečanu na prvom mestu kandidati PDK (haškog pritvorenika Hašima Tačija) Izmir Zećiri (197 glasova) i Iljir Peci (114 glasova).

- Apsolutno sam siguran da 99 odsto Srba nikada nije čulo te kandidate. Kada ja koji se bavim javnim životom nisam čuo za većinu njih, onda sam siguran da za njih ne zna ni većina Srba na severu Kosova i Metohije - kaže nam Srđan Simonović, iz Humanog centra u Kosovskoj Mitrovici, koji ističe da je nešto poznatiji samo Erden Atić, jer je i ranije bio kandidat Samoopredeljenja na lokalnim izborima.

Slađana Pantović iz Zvečana osvojila je pet glasova, a u Zvečanu je glasalo samo četvoro Srba. Simonović podseća da se ona poslednjih dana "proslavila" izjavama da je "Kurti njen premijer" i da će "za njega glasati u narednih sto godina ako zatreba":

- Kao što ni Pantovićeva nije poznata našem narodu na severu KiM, nisu poznati ni njeni motivi učešća na ovim izborima.

Fatmir Šeholi, iz Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini, kaže, za "Novosti", da imena kandidata koji su "pobedili" na ovim izborima uopšte nisu bitna:

- Oni su proizvod improvizacije ovih lokalnih izbora, a koji su zapravo improvizacija demokratije. Lokalni izbori na severu moraju da se održe u dogledno vreme, kada se iznađe političko rešenje sa predstavnicima Srba sa tog dela KiM.

Prema rezultatima Centralne izborne komisije tzv. Kosova, na izborima koje su bojkotovali Srbi, glasalo je 1.567 birača od ukupno 45.095, što je 3,47 odsto glasača. U Severnoj Mitrovici izjasnilo se 837 građana ili njih 4,62 odsto, u Leposaviću 141 birač (1,06 odsto), u Zubinom Potoku 385 (5,78%) i u Zvečanu 204 građanina (2,92%).

Za ovaj zanemarljiv broj birača, očekivano, prištinski čelniici odmah su okrivili - Beograd. Pokušavaju da pronađu alibi za fijasko, posebno zato što su nakon prvobitnih poruka iz međunarodne zajednice da glasanje mora da se održi i da će rezultati priznati sada počeli da stižu glasovi da bi konačan broj birača ipak mogao da predstavlja problem za buduće funkcionisanje opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove